Незважаючи на величезну чисельну перевагу, російські війська, які атакували Донбас в Україні, досягли лише “поступового прогресу”, кажуть у Пентагоні.

Про це йдеться у матеріалі на сайті американського оборонного відомства з посиланням на високопоставленого чиновника зі сфери оборони, повідомляє Суспільне.

Росія розмістила в Україні 110 оперативних батальйонних тактичних груп, повідомив чиновник. Більшість – на півдні, а решта угруповань розділилася та воює на Донбасі. Незважаючи на переважну чисельність військ, чиновники кажуть, що російські сили досягли незначних успіхів.

Ці здобутки компенсуються досягненнями України на інших напрямках, особливо навколо Харкова.

Війна Росії проти України триває вже понад 90 днів, і стратегія Росії розвивається, сказав чиновник. Спочатку російські війська прагнули захопити українську столицю. Три крила російської армії розраховували швидко подолати українських військових. Одне крило атакувало з півночі; друге напало з Криму, а третє крило — зі сходу.

“Ну, це не спрацювало”, – сказав чиновник. — Отже, вони почали намагатися відрізати весь Донбас, виходячи на південь від Харкова та на північ від Маріуполя”.

Росіяни також не досягли значного прогресу в цьому, і тепер перейшли до іншої мети, зазначили в Пентагоні. Російські військові намагаються відтиснути від України східні регіони, сказав чиновник. Бій важкий і жорсткий, а зміна місцевості та цілі означає зміну тактики на полі бою, що призводить до збільшення важливості вогню на великі відстані, пояснили у Пентагоні.

Там також додали, що із 108 гаубиць М-777, які країни передали Україні, 85 зараз використовуються українськими військовими. Ці гармати стріляють із 190 тисяч снарядів калібру 155 мм, які вже передані Україні.