Сьогодні, 25 червня, Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, яка відкриває шлях до повернення делегації РФ до її складу.

Представники України в Асамблеї до пізньої ночі презентували свої правки у документ, які унеможливили б легітимізацію країни-агресора доти, доки не будуть звільнені українські політв’язні та заручники, а також повернуті окуповані території.

Однак європейцями ініціативи українських парламентарів не були почуті за резолюцію ПАРЄ проголосували 118 делегатів, тоді як проти 62. Позицію України підтримали Грузія, Велика Британія, більшість делегатів від Польщі і Швеції, а також ті представники Литви, Латвії й Естонії, які взяли участь у голосуванні.

Проголосована резолюція Асамблеї була категорично сприйнята делегатами від України, вітчизняні парламентарі прийняли рішення призупинити участь в роботі ПАРЄ. Один з делегатів українського парламенту, Олег Ляшко під час виступу на засіданні ПАРЄ звернувся до своїх колег з закликом не паплюжити європейські цінності умиротворенням агресора, який плює на міжнародне право та вбиває українців.

Політичні експерти також говорять про крах європейських цінностей та загрозу зняття санкцій з РФ. Політолог Кирило Сазонов на своїй сторінці у Facebook написав, що так звані “європейські цінності” свобода слова і демократія виявилися міражем.

“Європейські цінності це не демократія, свобода слова та інші міражі. Європейська цінність одна і це євро. Втім, беруть і доларами. І нехай тепер хоч один радник з європейських структур щось ляпне про європейські цінності, про те, що ми десь не відповідаємо”, написав експерт з іронією.

Сазонов т акож звернув увагу на виступ лідера РПЛ Олега Ляшка.

“Правильно він тицьнув їх носом в реальність. Якщо ви перетворили ПАРЄ в бордель ваше право, але не прикручуйте до борделю вивіску “Бібліотека”, закінчив політолог.

Його колега Вадим Карасьов також прокоментував події у ПАРЄ. За його словами, резолюція Асамблеї ще не означає поразку України. “Треба реагувати спокійно і раціонально, розуміти, що програна не війна, а лише битва. Це тільки один з раундів великої дипломатичної боротьби за те, щоб Україна доносила свою думку на різних міжнародних європейських майданчиках”, заявив політолог у коментарі Інформатору.

Він впевнений, що Україні потрібна внутрішня консолідація для того, аби наші позиції на міжнародній арені були сильнішими. “Коли країна сильна, тоді західні партнери будуть знати, кого їм підтримувати в цій ситуації. А якщо вони не знають, який зовнішньополітичний курс буде в країни, то, зрозуміло, не будуть битися за Україну”, відзначив він.

У ніч на 25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, у якій запросила Росію для повернення до роботи в Асамблеї без обмежень права голосу. Росія вже у вівторок має намір відновити роботу в Асамблеї.

На сьогоднішньому засіданні ПАРЄ оскаржили повноваження делегації Росії, що відклало затвердження на 24 години.