Сьогодні, 21 квітня відбулося перше засідання міністрів оборони у форматі “Рамштайн-11”, де обговорювалися нагальні питання підтримки України.

Фокус зібрав все, що відомо про перші підсумки засідання.

Видання Associated Press повідомило, що українські танкісти в червні почнуть навчання на танках Abrams M1A1 SA. Рішення про це було прийнято під час засідання у форматі “Рамштайн”. Навчання триватиме близько 2,5 місяців, а усього пройдуть підготовку 250 військових, включно з техніками. Рішення про початок навчання було прийнято завдяки зусиллям США інтенсифікувати допомогу Україні. При цьому у виданні Defense Express зауважують, що є ймовірність того, що Штати передадуть більше, ніж 31 танк. Тому що на 31 танк необхідно 124 танкісти. Наприклад, на німецьких Leopard 2 пропорція танкістів до техніків була 1 до 4. Зокрема, в Польщі офіційно проходили навчання 84 танкісти та 21 технік.

Глава Пентагону Ллойд Остін заявив, що завдяки спільним діям союзників за останні кілька місяців Україна змогла створити 9 механізованих бригад, що посилює ЗСУ на полі битви. Окрім цього міністр оборони Олексій Резніков заявив, що він підписав меморандум про поглиблення співпраці з міністром оборони Естонії Ханно Певкуром.

“Ми поглиблюємо співпрацю на основі спільних цілей – миру та безпеки для наших країн і всього континенту. Естонія була вірним союзником України з початку російського вторгнення”, — заявив Резніков.

Також Канада анонсувала новий пакет військової допомоги на майже 29 млн доларів. Українська армія отримає:

3,3 млн літрів палива;
16 радіостанцій для танків Leopard 2;
40 снайперських гвинтівок Prairie Gun Works
медичні аптечки;
модульні мости для форсування водних перешкод.

Окрім цього Резніков заявив, що російські окупанти відчують на собі результати зустрічі у форматі “Рамштайн”. Після засідання міністр провів окрему зустріч з колегою Ллойдом Остіним та головою Обʼєднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі. Розмова пройшла “простою мовою” та була дуже плідною, стверджує український міністр.