Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про місто Київ – столицю України.

“За” проголосували 244 народних депутата.

Законопроект 2143-3 підтримала лише фракція “Слуги народу”. Решта – “Опозиційна платформа – за Життя”, “Європейська солідарність”, “Батьківщина”, “Голос” і група “За майбутнє” дали нуль голосів.

Серед авторів законопроекту – нардеп від “СН”, колишній генеральний директор 1+1 медіа бізнесмена Ігоря Коломойського Олександр Ткаченко.

З трибуни Ткаченко заявив: “У місті створена унікальна система управління, свого роду кругова порука. Яка дозволяє з одного боку центральній владі, з іншого боку – меру, депутатам вирішувати свої справи. Цей закон повертає нормальні європейські правила самоврядування у величезному місті.

Не може Троєщина розміром населення з Ісландію управлятися з одного будинку на Хрещатику. Закон повертає владу киянам через районні бюджети, райвиконкоми. Також є чіткий розподіл влади між центральною, мером, депутатами, які працюватимуть на професійній основі”.

За пояснювальною запискою пропонується відновити районні ради.

Розділити повноваження та розмежувати посади Київського міського голови та голови Київської міської державної адміністрації.

Так, Київський міський голова буде очолювати Київський магістрат виконавчий орган міської ради, головувати на засіданнях міськради.

А голова КМДА буде здійснювати нагляд за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування та координувати діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади.

Офіс президента домагався звільнення Віталія Кличка наприкінці липня.

Попередній склад уряду Володимира Гройсмана відставку Кличка розглядати відмовився.

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук назвав причиною звільнення зв’язки Кличка із Вадимом Столаром. Його пов’язують із забудовними схемами в столиці.

Популярні новини зараз

Києво-Могилянська академія знову не пустила інспекторів на будмайданчик і отримала штраф

У столиці показали автоматизований магазин без людей

У столиці затримали військового лікаря Деснянського ТЦК, який отримував хабарі

Як виглядає у Києві тунель під Дніпром, який ще називали "сталінське метро"

Показати ще