Міністра закордонних справ Вадима Пристайка та керівника Генштабу Руслана Хомчака запросили у парламент для пояснень щодо ситуації на Донбасі.

Із відповідним закликом виступив голова “Голосу” Сергій Рахманін від імені своєї фракції, а також “Європейської солідарності”. Із “Батьківщиною”, каже, ще не встигли погодити.

“Ми вимагаємо сьогодні на 16:00 прийти до Верховної Ради міністра закордонних справ Пристайка і керівника Генерального штабу Хомчака з тим, щоб озвучити позицію відповідних органів влади щодо конкретних дій, які відбуваються на сході України”, – сказав Рахманін.

1 жовтня 2019-го Зеленський заявив, що Україна погоджує “формулу Штайнмаєра” щодо виборів на окупованому Донбасі, але закликав не боятися “страшилок”. За так званою “формулою Штайнмаєра”, окупована частина Донбасу має отримати тимчасовий особливий статус у день проведення на цих територіях місцевих виборів. Якщо ОБСЄ визнає ці вибори демократичними й такими, що відповідають стандартам організації, Верховна Рада має закріпити цей особливий статус на постійній основі.

Це підтримала Росія та партія кума Путіна Медведчука. Натомість українці у різних містах влаштували демонстрації проти підписання “формули Штайнмаєра”.

Ватажки бойовиків уже заявили, що “ніякого контролю над кордоном київська влада” після “формули Штайнмаєра” не отримає.