В ніч на 6 жовтня у столиці Киргизстану Бішкеку протестувальники захопили будівлю парламенту, вона загорілася. Вранці число постраждалих в сутичках з силовиками зросло до 590, одна людина загинула, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Українських новин.

Протестувальники вже звільнили з СІЗО колишнього президента Алмазбека Атамбаєва, якого посадили на 11 років з конфіскацією майна, а також колишнього прем’єр-міністра країни Сапара Ісакова з колонії.

За словами представника відомства, 439 осіб після надання першої допомоги були направлені на амбулаторне лікування, 150 – госпіталізовано. 13 постраждалих перебувають у реанімації.

Початок сутичок

Сутички в Бішкеку розпочалися 5 жовтня після оголошення попередніх підсумків виборів до парламенту Киргизстану. Демонстранти вимагали проведення повторних виборів. Для розгону маніфестантів міліція застосовує водомети, сльозогінний газ і світло-шумові гранати.

Вибори в парламент Киргизії пройшли 4 жовтня. Явка досягла 56,5%. За попередніми підсумками, в законодавчий орган пройшли чотири партії: “Бірімдік” (“Єдність”, проурядова партія), “Мекен Киргизстан” (“Рідний Киргизстан”, проурядова партія), “Киргизстан” (центристська партія) і “Бутун Киргизстан” (“Єдиний Киргизстан”, центристська партія). Провладна партія погодилася провести повторні вибори.

У серпні цього року спецслужби Киргизстану спробували затримати Алмазбека Атамбаєва в селі Кой-Таш в 20 км від Бішкека. Проте на захист колишнього президента встали його прихильники, і силовикам затримати його не вдалося.

Атамбаєв був засуджений в червні у справі про незаконне звільнення кримінального авторитета Азіза Батукаєва в 2013 році. Атамбаєв був президентом Киргизстану з грудня 2011 року до листопада 2017 року.

Нагадаємо, Експрезидент Киргизстану втік до Росії

Читайте також:

Пожежа на Луганщині підступає до електропідстанції, детонують боєприпаси

Кадри з Зоряних війн: відео повітряного бою у Карабасі вражає