Усередині кессона створять багатофункціональне інтер’єрне освітлення з 3D-мепінгом на стелі, яке має створити відчуття перебування в печері. Висвітлення кесона на Оболоні змінюватиметься в залежності від часу доби та заходів. Про це розповідає дизайнер Микола Кабука.

Усередині кесона створять багатофункціональне інтерʼєрне освітлення з 3D-мепінгом на стелі, що має створити «відчуття перебування в печері». Освітлення кесона на Оболоні змінюватиметься залежно від часу доби й заходів, які проходитимуть у будівлі. В Expolight кажуть, що артобʼєкт символізуватиме недовговічність тоталітарних режимів.

Будівельні роботи на кесоні у парку «Наталка» мають завершити до травня 2024 року. Капітальний ремонт обіцяють провести всередині тунелю й на території довкола. Крім кесона, обіцяють відремонтувати ще пʼять споруд. Це буде рекреаційна зона з музичною сценою, спортзалом, простором для дітей і рестораном, яка де-факто розширить територію парку «Наталка».

Будівельні роботи на кесоні «Сталінський тунель» у парку «Наталка» на Оболоні почали у 2021-му (до цього з 2018-го велися підготовчі роботи, які не потребували спеціальних дозволів). У 2017 році ГО «Парк «Наталка» запропонувала свій проєкт реконструкції кесона, він передбачав, що споруду перетворять на артпростір, а також переведуть із приватної власності в комунальну, тобто повернуть місту (кесон продали в приватну власність у 1993-му й після цього неодноразово перепродавали).

ℹ️ Кесон – це бетонна споруда у формі субмарини висотою 17 м. «Труба», «Сталінське метро», «Підводний човен» – ще назви кесону. Споруді майже 100 років, будувалась вона в умовах повної секретності, адже мала бути важливим стратегічним об’єктом – це одна з частин недобудованого підземного тунелю під Дніпром. Перш за все кесон відомий як занедбане пристановище для безхатченків: він ніяк не використовується відтоді, як зупинилося його будівництво.