У рамках боротьби з COVID-19 польський Сейм пропонує спрощену процедуру прийому на роботу лікарів-фахівців, які отримали професійну кваліфікацію за межами ЄС, у тому числі в Україні, повідомляє Хрещатик.News із посиланням на сайт Texty.org.

Нині ці законодавчі зміни на фінальній стадії прийняття в Сеймі і далі їх чекає підпис президента Польщі. Таким чином Польща хоче заповнити власний дефіцит лікарів за рахунок медиків з України та Білорусі, вважає Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

Умови для українців:

Українські медики зможуть працювати в Польщі після виконання низки умов:

  • знання польської мови,
  • наявність трирічного досвіду роботи,
  • диплом лікаря, завіреного консулом Польщі,
  • кваліфікаційне навчання, та ін.

У цьому разі польські лікарні зможуть брати на роботу лікарів на термін до 5 років. Перший рік українські медики працюватимуть під контролем польських колег.

“Зараз ми спостерігаємо ситуацію, коли українські лікарі і медперсонал вже працюють у Польщі, але часто не за фахом. Або їдуть у найпопулярніші для українських медиків напрямки – Чехію і Словаччину, де процедури підтвердження їхньої кваліфікації набагато простіші та швидші”, – розповідає власник компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal Євген Кириченко.

Куди тікають польскі медики

Згідно зі статистичними даними Євростату, в Польщі, відносно всіх країн ЄС – найнижча кількість лікарів, лише 238 медиків на 100 тис. мешканців. За інформацією Вищої лікарської палати, в Польщі бракує 68 тис. лікарів.

Польські медики також звільняються через епідемію коронавірусу і вже впродовж кількох років виїжджають на роботу за більш високими заробітками в Німеччину, Британію та інші країни ЄС.

Нагадаємо, В Україні зафіксований добовий антирекорд з кількості померлих від COVID-19

Читайте також:

Перші вакцини від коронавірусу будуть малоефективними: вчені

Вчені впевнені: на тяжкість ковіду впливає бідність, недоїдання, політичні проблеми