Після появи відео із загибеллю російських військових у Луганській області нібито після стрільби з боку військовослужбовців Збройних сил України було відкрито кримінальне провадження за статтею про порушення законів і звичаїв війни.

Про це 22 листопада поінформував Офіс генерального прокурора, пише “Гордон”.

У відомстві подію розцінили як віроломство з боку російських військових і пояснили, що провадження зареєструвала прокуратура Луганської області.

“За результатами моніторингу ЗМІ стало відомо, що в селі Макіївка Луганської області російські військові, імітуючи здачу в полон до військовослужбовців ЗСУ, відкрили вогонь по українських захисниках. Такі дії забороняються міжнародним гуманітарним правом”, – пояснили в Офісі генпрокурора

Прокурори наголосили, що правову оцінку мають намір надати всім учасникам цієї події.

Раніше сьогодні про відкриття кримінального провадження повідомив у Twitter колишній заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов. Він зазначив, що йдеться про віроломство окупантів, тобто форму обману або “дії, спрямовані на завоювання довіри противника з метою отримання військової переваги”.

“Віроломство є воєнним злочином. Імовірна стрілянина під час здавання підпадає під цю кваліфікацію та її забороняє міжнародне гуманітарне право”, – пояснив колишній заступник генпрокурора України.