У питанні про збільшення у 10 разів у порівнянні з Россією рентних платежів для видобувних компаній існує політична, соціальна й економічна небезпека. Особливо за рахунок того, що наші металурги стають менш конкурентноздатними.

Про це розповів директор інституту прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко в інтерв’ю для 24 каналу.

За його словами, в Україні 60% ВВП формується за рахунок експорту, тому збільшення рентних платежів у порівнянні з Росією, як з військово-політичним противником, у 10 разів, зробить наших металургів менш конкурентноспроможними.

“Ми самі фактично підіграємо росіянам. Це ненормально. Які б не були внутрішні конкурентні змагання між різними олігархами, треба піклуватися про національні інтереси”, зазначив він.

До того ж, за словами Фесенка, зростання рентних платежів може призвести до скорочення металургійних підприємств та робочої сили на них.

“Це підприємства в зоні конфлікту: Маріуполь, Краматорськ. Регіони поруч з зоною конфлікту: Дніпро, Запоріжжя. І навіть рідне місто нашого Президента Кривий Ріг, що може не сподобатися, між іншим, новому Президенту, і про це теж треба пам’ятати. Але з точки зору саме національної безпеки, це серйозний ризик”, – зазначив Фесенко.