Окупанти звільнили гендиректора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова, якого викрали 30 вересня.

Про це повідомив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, пише Громадське.

«Я вітаю звільнення гендиректора ЗАЕС Ігоря Мурашова. Я отримав підтвердження, що Мурашов безпечно повернувся до своєї родини», — написав Гроссі.

Окупанти викрали гендиректора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова 30 вересня дорогою від АЕС до міста Енергодар. росіяни зупинили його автівку, силоміць затримали й вивезли в невідомому напрямку.

Очільник «Енергоатому» Петро Котін наголосив, що гендиректор ЗАЕС є ліцензованою особою, несе головну та виняткову відповідальність за ядерну й радіаційну безпеку станції, а його затримання створює небезпеку для експлуатації АЕС.

«Енергоатом» звернувся до гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, керівника ВАО АЕС Тома Мітчелла та закликав їх докласти зусиль для термінового звільнення Ігоря Мурашова з полону російських окупантів.

МАГАТЕ звернулося до росії по пояснення, на що там відповіли, що Мурашов «тимчасово затриманий» для допиту. Де він перебуває та в якому стані — не повідомлялося.

Українські правоохоронці розпочали розслідування щодо викрадення Мурашова за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).