Члени палати представників разом із послом України в США Оксаною Маркаровою представили двопартійний проєкт резолюції з позицією щодо умов перемоги України. Документ пропонує закріпити позицію, що перемогою може вважатися тільки повне відновлення територіальної цілісності нашої країни до кордонів 1991 року.

Крім цього, мир в Україні після перемоги потрібно забезпечити шляхом інтеграції в НАТО, а всіх винних в рф – притягти до відповідальності, пише “Інформатор”.

Про це Маркарова офіційно повідомила на своїй сторінці в Facebook. Мова йде про те, аби чітко та документально показати позицію США в баченні перемоги України. Зокрема, там закріплено три конкретні пункти, які мають стати свого роду метою, до якої прямуватимуть США в питанні підтримки України.

Виглядають ці позиції наступним чином:

Політика США спрямована на те, аби відновити територіальну цілісність України до кордонів 1991 року;
Мир після перемоги потрібно забезпечити шляхом інтеграції України до НАТО та інших євроатлантичних інституцій;
США та партнери працюватимуть над тим, аби змусити рф платити репарації, керівництво агресора притягти до відповідальності за всі злочини, а кожен окремий воєнний злочинець має постати перед судом. Україна має також отримати допомогу від світу на відбудову.

Проєкт презентували на Капітолійському пагорбі. Серед інших, на оголошенні були присутні голова Гельсінської комісії США конгресмен Джо Вілсон від Республіканської партії, співголова комісії Стів Коен від Демократичної партії та ще одна представниця демократів та співголова Конгресового українського кокусу Марсі Каптур. Від України також у заході брав участь третій президент Віктор Ющенко.

Фактично, у США пропонують закріпити документ, який буде чітко та зрозуміло відображати спільну мету та позицію. Головне, що бачення нашої перемоги доволі чітко збігається з баченням офіційних осіб України, оскільки в резолюції прописані основні вимоги, які включалися в “мирні плани” від президента України та деяких посадовців.