Комітет з політичних питань і безпеки Парламентської асамблеї ОБСЄ прийняв резолюцію, якою розцінює “Північний потік 2” і “Турецький потік” як потенційний засіб політичного та економічного примусу залежних від поставок енергоресурсів держав.

Відповідну поправку в документ внесли парламентарії США, повідомляється на сайті організації.

Автором резолюції “Енергетична безпека в регіоні ОБСЄ” є парламентарій з Литви Рута Мілюте.

Документом висловлюється стурбованість з приводу “корупційної практики, зокрема в рамках державних монополій, які працюють в енергетичному секторі”, а також підкреслюється необхідність розвитку діалогу між країнами, які експортують, імпортують енергоресурси і здійснюють їх транзит.

Резолюція закликає уряди держав-учасниць ОБСЄ утримуватися від використання енергоресурсів в якості інструменту підпорядкування або здійснення впливу на країни, які залежать від імпорту, здійснення поставок або транзиту енергоресурсів.

Парламентарії США спільно з декількома представниками Литви і Канади внесли поправку, якою документ висловлює “особливе занепокоєння з приводу проектів” Північний потік 2 “і” Турецький потік “і їх потенційного використання як засобів політичного або економічного примусу залежних від поставок держав-учасників”.