Норвегія у рамках нового пакету військової допомоги найближчим часом передасть Україні вісім реактивних систем залпового вогню MLRS M270.

Про це розповів норвезький міністр оборони Бьорн Арільд Грам, пише today.ua

MLRS M270 вже перебувають на озброєнні Збройних Сил України. Українські бійці використовують їх проти російських окупантів із липня 2022 року. Ці бойові машини наша країна отримала у рамках військової допомоги від Великої Британії.

Влітку 2022 року Бьорн Арільд Грам вперше оголосив, що Норвегія передасть Україні системи MLRS. Щоправда, чи одержала їх наша країна – не повідомляється. Можливо, ці бойові машини увійшли до складу пакету військової допомоги від Великобританії, оскільки саме британці планували їх модернізувати.

Це броньована гусенична реактивна система залпового вогню американського виробництва (її створила компанія Lockheed Martin). Її збудували на базі американської бойової машини піхоти M2 Bradley. Є кілька версій цієї бойової машини. Дальність стрілянини залежить від версії системи та від типу ракет. Вогонь ведеться некерованими або керованими ракетами класу “земля-земля” та тактичними ракетами. Калібр – 227 мм.

Наприклад, у модернізованого британського MLRS M270 дальність стрілянини ракетами GMLRS становить 85 км, ракетами GMLRS-ER – 150-200 км, а всепогодною високоточною керованою ракетою PrSM – близько 500 км.

Армія Норвегії вже зняла з озброєння MLRS M270 (ще у 2005 році). Станом на 2022 рік на зберіганні норвезька армія мала 12 установок MLRS. Норвежці відмовилися від M270 не через те, що це погана бойова система. Навпаки, до бойових якостей вони не мали претензій. Справа в тому, що Норвегія свого часу купила для M270 касетні боєприпаси, які потім заборонили. Тому норвезька армія перестала використовувати таку РСЗВ.

M270 вперше в бойових діях були застосовані під час війни в Перській затоці у 1991 році. Наразі ці реактивні системи залпового вогню стоять на озброєнні армій США, Великобританії, Німеччини, Франції, Туреччини, Ізраїлю, Японії та інших країн.

Коли саме Україна отримає вісім MLRS M270 – не відомо. На початку їх мають розконсервувати та провести регламентні технічні роботи. Але в будь-якому випадку це намагатимуться зробити якнайшвидше.