Екскаватори, бульдозери, навантажувачі та інша новенька будівельна техніка, що була передана місту Ірпеню під Києвом у якості гуманітарної допомоги, вже рік іржавіє на промисловому майданчику. Йдеться про кілька десятків одиниць техніки, що мала б працювати на демонтажі будівельних конструкцій, спорудженні інфраструктурних об'єктів чи будівництві захисних споруд. Непрацюючу техніку помітили самі ірпінці, що згадали, як її передавали Україні - тепер вони ставлять логічне питання: чому не працює важка техніка, і чи, бува, не вирішив хтось приховати гумдопомогу "до кращих часів".

Про розміщення вже впродовж року гуманітарної допомоги, наданої японським агентством міжнародного співробітництва Jica Ірпеню починаючи з квітня 2023 року, повідомив ірпінець Володимир Петрович у Facebook. Він зазначив, що будівельна техніка, призначена для демонтажу зруйнованих будинків та перероблювання будівельного сміття, зовсім не використовується.

"Таке враження, що хтось приховав її "до кращих часів", як це неодноразово вже було з допомогою у різних містах України"

Зазначимо, що японське агентство міжнародного співробітництва Jica декілька разів передавало Ірпеню будівельну техніку для демонтажу зруйнованих будинків та перероблювання будівельного сміття. Загалом місто отримало 13 одиниць спецтехніки. А у липні до Ірпеня у складі японської делегації приїжджали представники Jica.

Також додамо, що, згідно з інформаційними повідомленнями від весни 2023 року, техніку зберігали на майданчику ТОВ "Ірпіньмаш", яке на початку березня 2023 року змінило вид діяльності з виробництва машин і обладнання для видобувної промисловості та будівництва на здавання в оренду власного й орендованого майна. Відтак, ймовірно, техніка все ж виїжджає час від часу - однак приносить прибутки вже приватному підприємству.

Раніше у нашому телеграм-каналі Хрещатик, ми повідомляли: Японці передали техніку для здійснення обробки будівельних відходів в Ірпені