Фільм про спецпризначенців презентували у столичному кінотеатрі "Жовтень". Наступний випуск серіалу "Етос" теж буде присвячений одному з елітних підрозділів ЗСУ, каже Ангел Ангелов.

– Етос – це узагальнена характеристика культури певної соціальної спільноти, в нашому випадку – військової. Серіал "Етос" покликаний дослідити етос певного підрозділу, показати, що в армії є персоналії, які дотримуються традицій і культури, які мають сформовану на бойовому досвіді філософію. Наше завдання – популяризація та героїзація українського війська. Ідея цього проєкту з’явилася, коли я служив у бригаді НГУ «Азов». Сержант цього підрозділу вжив слово«етос», коли я брав у нього інтерв’ю. І мені здалося, що це слово підходить для великого документального проєкту, який розповідатиме про культурні та етичні цінності військової соціальної спільноти.

Як розповів продюсер Станіслав Карпенко, у планах створити 10-12 серій. А режисер стрічки Ангел Ангелов пояснив, чому перший епізод розповідає саме про 3-й полк ССО.

– В цьому полку служить мій друг і він попросив для них розбудовувати медійку. Я відмовився, бо вже працював на Армія TV, проте запропонував зняти фільм про їхній полк. Командування погодило цю ідею, і ми запустили процес. Я вважаю, що перша серія про 3-й полк ім. Святослава Хороброго – це еталон і фундамент для подальшої роботи. Це неймовірний колектив із величезним бойовим досвідом, потужними персоналіями й традиціями. Там потужна внутрішня комунікація в підрозділах, вони бережуть бійців та мають серйозну систему підготовки. В ССО професійні командири та інструктори. Всі військові забезпечені західним озброєнням. Мені здається, що кіно вдалося. Наша мета – мотивувати бійців Сил оборони та цивільних. Полк дозволив нам використати у фільми їхні кадри роботи в Бахмуті, під час Харківського контрнаступу, а також на Авдіївському коксохімі.

Продюсер фільму повідомив, де можна переглянути стрічку.

– На 28 липня запланований реліз на ютуб-каналі «Армія TV». Оскільки працюємо на бренд «Армія TV», то ця платформа буде основним майданчиком, де розміщуватимемо контент. Триває робота щодо співпраці з іншими майданчиками, але про це зарано говорити.

Ангел Ангелов висловився щодо того, навіщо в Україні знімати військове кіно.

– Ми відстаємо від росіян на 10 років щодо військового кіно. Я вважаю, фільмів про героїв та героїзацію українського війська потрібно якомога більше. На показі нашого фільму були присутні військові та цивільні, бо нам було важливо зібрати відгук змішаної аудиторії, щоб розуміти, чи ми рухаємося в правильному напрямку. Здається, нам все вдалося. Я питав у присутніх на показі, чи їм сподобався фільм. відповідали, що в захваті, адже не думали, що військовий контент може бути таким захопливим. Переконаний, із кінозалу багато чоловіків вийшли вмотивованими. Загалом це веб-серіал, але ми зрозуміли, що такий формат працює і на великому екрані.