Техніка, що має нагрівальні елементи, є найменш економічною з точки зору енерговитрат - звичайний кондиціонер споживає ¼ від того обсягу, що необхідний для роботи бойлера.

Висновками про енергоспоживання поділився в інтерв'ю з ЕП голова Асоціації енергоаудиторів України Вадим Литвин. Фахівець стверджує, що саме бойлери споживають чи не найбільший обсяг електроенергії у столиці з усіх побутових приборів.

Читайте також: Енергетична компанія столиці пояснює, чому у Києві більше відключень, ніж загалом по Україні

"Я рахував сумарну потужність дахових котелень Києва, вийшло близько 300 мВт – це третина атомного енергоблока. Можна гігават побудувати, а можна ці 300 мВт у Києві зекономити, якщо не використовувати електроенергію для підігріву води в бойлерах"

На відміну від бойлера, побутовий кондиціонер споживає 500 Вт і не працює постійно. Натомість електробойлер споживає у чотири рази більше, причому працює довго і постійно. А перехід на централізоване гаряче водопостачання дозволятиме економити у години відключень, каже Литвин.

"Це банально дешевше. Вартість кубометра гарячої води з бойлера після підвищення тарифу становить понад 250 гривень, а для централізованого водопостачання вона субсидована – близько 100 гривень. Тобто різниця у 2,5 разу. Навіть після приведення тарифу до ринкового різниця все одно буде досить суттєвою, тому це треба робити і завдяки цьому вивільнити достатньо велику кількість енергії"

Раніше повідомлялось: Енергетики пояснили, що Київ відключають більше через кондиціонери — "Укренерго" вирішили провести їх закупівлю