Джерело: Київська міська прокуратура і поліція Києва, КМДА з посиланням на Київтпелоенерго.

За даними правоохоронців, упродовж 2019-2020 років комунального підприємства "Київтеплоенерго" проводило повну реконструкцію столичних тепломереж довжиною понад 300 км, включаючи магістральний трубопровід по вулиці Антоновича. На оновлення мереж також виділив кошти Європейський банк реконструкції та розвитку.

Загалом, ремонтні роботи на ділянці біля Либідської площі тривають періодично з 2016 року. Сума державних коштів, які були витрачені на модернізацію, сягає близько 1 мільярда гривень, зазначають у поліції.

14 та 15 травня 2024 року під час гідравлічних випробувань у Голосіївському районі двічі стався прорив вказаного магістрального трубопроводу з підтопленням вул. Антоновича.

За фактом події слідчі почали досудове розслідування за ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України. Правоохоронці вже здійснили огляд місця події. Для проведення експертиз вилучили 3 металеві труби з ділянки аварії. Фахівці перевірять якість і відповідність труб тендерній документації. Також опитали працівників комунального підприємства, які проводили роботи, направлені відповідні запити. Слідчі дії тривають.

Тим часом у "Київтеплоенерго" стверджують, що заяви поліції та прокуратури Києва щодо проведення реконструкції мереж на вул. Антоновича з залученням бюджетних коштів не відповідають дійсності.

У "Київтеплоенерго" пояснили, що реконструкцію на зазначеній ділянці не проводили, ці роботи лише в планах. Виконували тільки ліквідацію аварій із заміною пошкоджених ділянок, а також ремонтували труби після поривів, що виникали внаслідок гідравлічних випробувань.

Усі ці роботи виконувались власними силами "Київтеплоенерго" в межах наявних тарифних коштів, витрат бюджетних коштів не було, запевняють у компанії.

Комунальне підприємство розцінює дії правоохоронців як тиск на роботу комунальних служб Києва, що має політичне підґрунтя.