У селі Литвинівка Вишгородського району Київщини працює програма з психоемоційного відновлення ветеранів. Допомагають у цьому коні, які живуть у кінному клубі "Соломахине Ранчо". Про це розповідає "ТиКиїв".

Авторську програму іпотерапії розробили фахівці громадської організації Victory Center. У межах цієї програми ветерани можуть покращити свій психоемоційний стан на ранчо, де живуть понад 50 коней. Під час спілкування з тваринами ветерани навчаються в них природних навичок справлятися зі стресом.

Як вірні партнери людини, коні допомагають у різних аспектах життя — від роботи на фермі до терапевтичного впливу. Існування коней протягом 55 млн років залежало від їхньої здатності відчувати серцебиття, напруженість м'язів та дихання інших істот на відстані 10 метрів. Вони відчувають те, що відчуваєш і ти.

Також коні вражають вмінням створювати безпечне середовище. Навчившись розуміти їхню "мову" та реакції на нас, ми можемо знову з'єднатися з нашим внутрішнім світом і часто виявити стани, які ми давно приховували.

Авторська програма іпотерапії має глобальну мету — психоемоційне розвантаження ветеранів та допомога у стабілізації їхнього психічного стану. Ця велика мета досягається кількома меншими цілями.

Зокрема, під час занять з кіньми ветерани зможуть:

  • покращити навички комунікації;
  • зрозуміти власні й чужі кордони;
  • розвити навички співпереживання та взаєморозуміння;
  • посилити здатність до здорової взаємодії;
  • отримати вміння залишатися присутнім у даному моменті;
  • зрозуміти власну силу.

Програма з іпотерапії на "Соломахиному Ранчо" стартувала на початку березня. Вже близько місяця там проходять регулярні заняття.

Зараз є вільні місця на заняття 6 і 13 квітня. Щоб взяти в них участь, потрібно пройти реєстрацію за посиланням. Та поспіши, адже кількість місць обмежена.