Про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, зважаючи свій виступ у Європарламенті.

"Я з гордістю оголошую, що ми відкриємо у Києві Офіс із оборонних інновацій", - сказала вона.

За її словами, це рішення ще більше наблизить Україну до Європи і дозволить країнам блоку "членам скористатися досвідом України на полі бою та інноваціями в галузі оборонної промисловості".

Зміцнення оборони

Раніше Урсула фон дер Ляєн зробила підвищення обороноздатності ЄС ключовим моментом своєї заявки на другий мандат на керівництво Єврокомісією.

Єврокомісія має представити свою масштабну оборонну стратегію вже наступного тижня. Документ включає пропозиції про те, як швидко наростити оборонне виробництво блоку та позначити спільні військові проекти для фінансування ЄС, у тому числі в галузі космосу, протиповітряної та протиракетної оборони.

Зусилля ЄС щодо зміцнення своєї оборони після багатьох років недофінансування стають все більш актуальними на тлі попереджень про те, що Росія може спробувати атакувати союзників по НАТО після війни з Україною, а також на тлі сумнівів щодо прихильності США до європейської безпеки.

Європа "не має контролю над іншими процесами чи рішеннями в інших частинах світу, сказала Фон дер Ляєн. "З підтримкою наших партнерів або без неї ми не можемо дозволити Росії перемогти", - додала вона.

Раніше у Києві відкрився Офіс Міжнародного кримінального суду.