Мер Києва Віталій Кличко втрачає рейтинг після скандалу із закриттям шести станцій метро у Києві в грудні 2023 року. Так, замість 52 пунктів "довіри" два місяці тому політик має лише 45 пунктів. Натомість, баланс недовіри до мера Києва зріс з 43 відсоткових пунктів до 51. На думку політтехнолога, відповідне падіння пов'язане з найгучнішою проблемою, що сталася у столиці за останні роки - з аварією у тунелі "синьої" лінії метро. Про результати свідчить соціологічне опитування КМІС "Омнібус", проведене 5-10 лютого.

Так, позиції Віталія Кличка суттєво похитнулися з грудня, коли проводилося попереднє опитування - баланс "довіри-недовіри" до політика змістився у негативну сторону. Мер Києва втратив 7 відсотків довіри громадян, натомість баланс недовіри до нього зріс на 8 відсоткових пунктів.

Якщо порівнювати нинішній результат по балансу "довіри-недовіри" до Віталія Кличка з результатами аналогічного опитування за травень 2022 року, падіння значно більш суттєве. Так, півтора роки тому київський міський голова міг похвалитися 74% довіри з боку громадян і лише 18% недовіри.

На думку політтехнолога Олега Постернака, це пов'язане передовсім із закриттям станцій метро у Києві. Загалом за рівнем довіри мер столиці посідає п'яту сходинку серед загальнонаціональних політиків (його випереджають колишній головком ЗСУ Валерій Залужний, очільник ГУР Міноборони Кирило Буданов, президент Володимир Зеленський та волонтер Сергій Притула). За рівнем недовіри ж він на 7 місці, пропустивши вперед Юлію Тимошенко, Петра Порошенка, Юрія Бойка та Мар'яну Безуглу.

Втім, серед інших факторів, що могли вплинути на думки українців щодо очільника Києва, можна згадати і викриття оточення мера у аморальних діях (так, ДБР викрило керівника апарату КМДА Дмитра Загуменного у сприянні депутатам міськради в ухилянні від несення військової служби), і дивні історії з нерухомістю. Так, наприкінці минулого року мер отримав у власність маєток у Гамбурзі за чверть мільярда гривень нібито у погашення боргу (насправді це може бути схемою з ухиляння від сплати податків, стверджують громадські діячі), а днями - переїхав у заміське шале з бункером біля Київського моря.

Додамо, що опитування проводилося серед 1202 респондентів, що мешкають на території усієї країни (крім АР Крим), методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України.

Раніше поідомлялось: У Києві можуть закрити ще декілька станцій метро