На Оболоні у Києві виник скандал через знесення МАФів. Виконуючи роботи з демонтажу незаконно встановлених споруд у п'ятницю, 9 лютого, співробітники КП "Київблагоустрій" зруйнували місця зимівлі їжаків. У підсумку частина тварин загинула, а тими, хто вижив, опікуються волонтери першого, і допоки єдиного в країні, притулку їжаків.

Про загибель тварин під час демонтажу МАФів від ст.м. "Оболонь" до "Героїв Дніпра" повідомили зоозахисники Ганна-Соломія Ураган та Кирило Талер, засновники "Першої приватної їжарні", єдиного у країні притулку для цих диких ссавців. Активісти пояснили: їжаки зимують майже під кожною подібною спорудою, і на самому початку знесення вже вдалося знайти дев'ять особин.

Про це нижче пише зоозахисник Кирило Талер.

Принаймні одна тварина внаслідок знесення МАФів загинула, придавлена конструкціями, гібернаційні гнізда ще десятку - було зруйновано. Активісти розібрали дев'ять їжаків по домівках, втім, це, вірогідно, ще не остаточний рахунок - адже демонтаж споруд на Оболоні буде тривати. Талер повідомив, що його колеги телефонували до різноманітних владних інституцій, від Оболонської РДА і Департаменту територіального контролю Києва, до Управління контролю за благоустроєм та Держекоінспекції: на вихідних жодної реакції не було.

"Знос продовжиться, тож рахунок їжаків, чиє життя опиниться під загрозою, може піти на десятки. Це не благоустрій, вибачте, а екоцид, бо в міських умовах їжаки люблять зимувати під МАФами"

За словами екоактивістів, хаотичне руйнування місць зимівлі може призвести до різкого зниження популяції їжаків на столичній Оболоні - а тваринки є невід'ємною частиною міської екосистеми, вони знищують шкідників (хрущів, гусінь тощо). Відтак, КП "Київблагоустрій" радять призупинити знесення МАФів до весни, коли їжаки вийдуть зі сплячки.

Раніше повідомлялось: На Київщині поліція розслідує жорстке поводження з тваринами