Про це розповів директор аналітично-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко в ефірі Українського радіо.

За його словами, рівень платежів за комуналку в Україні стабільно становить десь 94-96%. Тобто, українці зазвичай оплачують комунальні послуги регулярно. Щодо найбільш "проблемних" районів столиці в плані оплати комуналки, то найбільша заборгованість, за словами Сергієнка, ― у Печерському районі.

Розмови, що "багаті заборгували", відповідають дійсності на Печерську. Виявляється, Печерськ у Києві ― найбільший боржник.

Він додає, що багато хто із заможних боржників придбав квартиру, але не живе там. Тому ці люди часто накопичують заборгованості роками, але так само легко можуть їх погасити.

Для них зробити заборгованість на рік, а потім прийти і заплатити за два роки наперед ― це елементарно.

Сергієнко додав, що, за даними ООН, 6 млн 343 тисяч українців отримали офіційний статус біженця і зараз перебувають за кордоном. І певна частина з них не сплачує за комунальні послуги. Але більшість українців все ж оплачують справно. Аналітик повідомив, що ринкова вартість електроенергії в Україні становить приблизно 5,5 грн за кіловат. Тариф для побутових споживачів зараз становить приблизно половину цієї суми ― 2,68 грн, а різницю компенсує "Енергоатом", на який покладені спеціальні обов'язки зі здешевлення тарифу. При цьому сам "Енергоатом" несе через це щороку збитки у розмірі десятків мільйонів гривень. Також частину тарифу від побутових споживачів перекладають на промисловість.

Раніше повідомлялось: У Києві для 28 тисяч боржників існує ризик відключення електроенергії за борги – YASNO