Розслідування у справі про ухиляння депутатів Київської міської ради від військової служби офіційно завершено. Мова про трьох депутатів Київради, а також одного помічника, які, будучи солдатами, впродовж року не з’явилися на військову службу. Попри це, усі четверо отримували грошове забезпечення.

Як повідомили у Державному бюро розслідування, матеріали справи про ухилянтів у Київській міськраді було передано до суду. Слідчі встановили, що троє столичних депутатів, а також один помічник, будучи солдатами, впродовж року не з’являлись на військову службу, втім, усі троє отримували грошове забезпечення.

Йдеться про Ігоря Хацевича і Олега Левченка (фракція “Євросолідарність” у міськраді), а також Михайла Терентьєва (“УДАР”). Також фігурантом справи є Олег Шпак, помічник Хацевича. Усі четверо “служили” у військовій адміністрації Києва, отримавши несправжнє відрядження. Насправді чоловіки мали проходити службу за мобілізацією в одній з військових частин ТрО. Наразі усіх чотирьох обвинувачують в ухиленні від несення обов’язків військової служби, що вчинене групою осіб за попередньою змовою.

До схеми причетний також командир тієї самої військової частини ТрО, де чоловіки мали проходити службу. Його обвинувачують у перевищенні службових повноважень. Цікаво, що, за даними журналіста Володимира Бондаренка, йдеться про Окремий батальйон ТрО в/ч А7..5, який раніше розміщувався прямо у штаб-квартирі партії “Європейська Солідарність” Петра Порошенка. Втім, з часом керівництво військової частини змінилося, зазначає він, і вона віддалилася від партії.

За даними слідства, сприяв в ухиленні від служби керівник апарату Київської міської військової адміністрації – за даними Інформатора, мова про Дмитра Загуменного. Саме йому, як високопосадовцю КМВА, який сприяв оформленню незаконних документів, тепер загрожує до 10 років позбавлення волі. Він попередньо визнавав, що у квітні 2022-го дійсно підготував проєкт листа про “направлення військовослужбовців до КМВА”, який у подальшому був підписаний керівником КМВА.

Хто такий Загуменний

Зазначимо, що посадовець є однією з ключових фігур у системі міської влади. Його посада є важливою в реалізації рішень, прийнятих міськрадою. Про рівень впливовості свідчить також те, що батько Дмитра Загуменного, Микола Васильович, працює заступником керівника Деснянської райдержадміністрації столиці. Також, зазначимо, що посада керівника апарату КМВА є політичною: попереднього керівника, Володимира Бондаренка, 2018 року було “тимчасово відсторонено” після скандалу з начебто підробкою чиновником диплому про вищу освіту (це не завадило Бондаренку згодом стати заступником Віталія Кличка і секретарем Київської міськради).

Сам Загуменний – вихідець з Броварів. 2010 року закінчив Національну академію внутрішніх справ України, працював юрисконсультом КП “Бровари-землеустрій”, а вже за рік став спеціалістом І категорії та юристом відділу планування Управління ЖКГ міста. Подальший кар’єрний зріст був стрімким – ще за 3 роки очолив Баришівську районну держадміністрацію, а у грудні 2015 року став радником Кабінету міністрів.

У січні 2016 його було призначено заступником начальника управління взаємодії з Верховною Радою у Секретаріаті Кабміну. Після цього Загуменний пішов з уряду до київської влади – і вже у серпні 2016-го стає начальником відділу з навчальної та виховної роботи управління освіти Печерської РДА. Ще за кілька місяців входить до керівництва району, а за рік – стає керівником апарату КМДА.

Раніше Чиновник КМВА отримав підозру за сприяння депутатам в ухиленні від військової служби