Громадська організація «Вікімедіа Україна» проаналізувала статистику українського розділу найбільшої онлайн-енциклопедії.

До найпопулярніших статей 2023 року увійшли статті про Україну та її столицю — місто Київ, українського національного поета Тараса Шевченка, російське вторгнення з 2022 року, Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного та президента росії — Володимира Путіна.

Найпопулярнішою стала стаття про Україну, за 2023 рік її переглянули 1,6 мільйона разів. На другому місці — стаття «Російське вторгнення в Україну (з 2022)», вона отримала понад 1,3 мільйона переглядів. Третя — стаття про українського поета Шевченка Тараса Григоровича.

З-поміж сучасників популярними були статті про Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, Президента України Володимира Зеленського та начальника ГУР МО Кирила Буданова. Серед загиблих українців багато переглядів отримали статті про командира 1 ОМБ «Вовки Да Вінчі» Дмитра Коцюбайла та міністра внутрішніх справ України Дениса Монастирського. Також українці цікавилися російськими воєнними злочинцями: Володимиром Путіним та Євгеном Пригожиним.

Серед історичних та культурних діячів найпопулярнішою була стаття про Шевченка Тараса Григоровича.

«Рейтинг найпопулярніших статей Вікіпедії значною мірою відображає інтереси та переживання українського суспільства. Одразу третина з топ-50 стосується російсько-української війни», — покоментував Микола Козленко, заступник голови Правління ГО «Вікімедіа Україна». — На чільному місці й найпопулярніша стаття 2019 року — про перехід громад до ПЦУ. Серед новинок 2023 року приблизно по пів мільйона переглядів отримали статті про ChatGPT та 3-тю окрему штурмову бригаду. З найбільших спадів у рейтингу — стаття про Олексія Арестовича, яка минулоріч посіла друге місце у рейтингу, однак цьогоріч із 287 тисячами переглядів не потрапила до 50 найпопулярніших».

Окрім культурних діячів були поширені такі статті на культурну тематику: Гімн України, Мавка. Лісова пісня, Список 250 найрейтинговіших фільмів IMDb тощо. Традиційно високе місце в рейтингу зайняла стаття про українську мову, а стаття про українську абетку вперше потрапила до десяти найпопулярніших.

Під час війни традиційно популярними є статті повʼязані з захистом України від російської агресії: Збройні сили України, 3-тя окрема штурмова бригада, 47-ма окрема механізована бригада, Російсько-українська війна (з 2014). Серед інших популярних статей на воєнну тематику були Військові звання України, Десантно-штурмові війська та сімейства російських ракет Х-22, Іскандер (ОТРК), Х-47М2 «Кинджал».

Джерело рейтингу — аналіз Миколи Козленка на основі первинних даних. Враховується кількість переглядів з 1 січня до 31 грудня 2023 року з урахуванням перенаправлень та ботів.

Вам може бути цікаво: культова «Київська перепічка» - що з нею буде?