Суд визнав жительку Старобільська Луганської області винною за двома статтями Кримінального кодексу: посягання на територіальну цілісність і недоторканність України (ч. 2 ст. 110) та колабораційна діяльність (ч. 5 ст. 111-1). Жінці загрожувало 10 років тюрми.

Втім, як повідомили у СБУ, суд врахував її співпрацю зі слідством і призначив обвинуваченій лише п’ять з половиною років ув’язнення з конфіскацією майна. Прокурори в суді довели, що у вересні 2022 року жінка взяла участь в організації та проведенні псевдореферендуму щодо «приєднання» тимчасово окупованої території Луганщини до складу рф.

Засуджена добровільно пішла на співпрацю з загарбниками та разом із матір’ю ввійшла до складу «територіальної виборчої комісії». Як розповіли в Офісі Генпрокурора, вона особисто перевіряла паспорти громадян, видавала «бюлетені», вносила відомості про місцеве населення до фейкових списків виборців та підраховувала «голоси». За це колаборантка отримувала від окупантів зарплату в рублях.

Співробітники СБУ затримали її навесні 2023 року у Києві. У столиці жінка намагалась оформити собі соцвиплати як внутрішньо переміщена особа з тимчасово захопленої частини сходу України.

Раніше повідомлялось, що СБУ викрила колаборантку, яка працювала на окупантів Херсону, а після звільнення - переховувалась на Київщині