«Ми ґрунтовно обговорили ситуацію навколо пам’ятки архітектури місцевого значення: Прибутковий будинок Марії Станіславської на вулиці Володимирській, 93. Окрім винесення Приписів, були вжиті здійснено ряд заходів, спрямованих на збереження пам’ятки та пошук виходу з ситуації. У плідній дискусії з учасниками ми дійшли згоди, що основним і безкомпромісним акцентом даної проблематики являється необхідність збереження об’єкта культурної спадщини» заява Департаменту охорони культурної спадщини КМДА

Також у межах зустрічі Департамент охорони культурної спадщини КМДА підписав меморандум із представниками компанії забудовника, щодо збереження памʼятки архітектури на вулиці Володимирській, 93 — відомого серед києвознавців, як «Будинок з комахами».

Текстом угоди передбачено наступне укладення охоронного договору на памʼятку — Будинок Марії Станіславської (1893 року) та проведення невідкладних протиаварійних робіт та консервація памʼятки.

Крім того, найближчим часом буде здійснена розробка науково-проєктна документація з реставрації будівлі-пам’ятки.

Своєю чергою, представники ОСББ «Володимирська, 93», яке здійснює експлуатацію будинку взяли зобов’язання укласти охоронні договори з Департаментом охорони культурної спадщини КМДА, а також замовити науково-проєктну документацію на проведення протиаварійних або невідкладних робіт.

Також забудовник ТОВ «СЕНС.БУД», що веде будівництво біля старовинної будівлі, пообіцяв припинити рух техніки в бік пам’ятки та підсилити її фундамент.

Крім того, представники компанії зобов’язалися профінансувати науково-проєктну документацію на проведення протиаварійних або невідкладних робіт, забезпечити усі необхідні протиаварійні та невідкладні роботи на пам’ятці, що передбачені науково-проєктною документацією, а також періодично проводити моніторинг стану пам’ятки та науково-технічний супровід.

«Усі сторони дискусії виявили бажання конструктивно співпрацювати, в тому числі й громадськість. Маємо надію, що ця співпраця Департаменту, забудовника та громадськості у майбутньому буде добрим прикладом, адже навіть у найскладнішій ситуації завжди можна завжди знайти консенсус задля збереження культурної спадщини нашої прекрасної, древньої столиці» директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова

Раніше повідомлялось, що біля "Будинку з мухами" знову розпочали заборонені будівельні роботи, що загрожують знищенню пам'ятки.