Про це повідомив тимчасовий виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв в етері телемаратону «Єдині новини», передає Громадське.

За його словами, уряд вирішив вилучити з реєстру 13 пам'яток, які раніше мали статус пам'ятки національного значення. Ще 14 пам'яток, зокрема музей Булгакова на Подолі в Києві, вивчають, і рішення щодо них ще не ухвалили.

Однак, каже Карандєєв, їм можуть змінити статус і внести їх до реєстру пам'яток місцевого значення.

«Деякі пам'ятки національного значення, які, можливо, мають не тільки ідеологічне забарвлення, але й справді є пам'ятками мистецтва й історії, можуть змінити свій статус із національного на місцевий», — пояснив виконувач обов'язків міністра культури.

Він також зазначив, що ці пам'ятки змінять формат свого використання.

Будинок, у якому жив Булгаков, можуть залишити в реєстрі пам'яток місцевого значення як приклад архітектури.

«Він (будинок Булгакова — ред.) має, очевидно, залишитись у реєстрі пам'яток як приклад історичної архітектури Києва кінця XIX століття», — сказав Карандєєв.

Що відомо про музей Булгакова в Києві?

Музей працює з 1991 року, однак після повномасштабного вторгнення росії в Україну Спілка письменників України закликала його закрити через те, що у своїх творах Булгаков зневажливо ставився до України та паплюжив її. Його роботи у Спілці назвали «предтечею горезвісного "російського світу"». Замість музею Булгакова письменники запропонували відкрити музей українського композитора Олександра Кошиця.

Директорка музею Булгакова Людмила Губіанурі заявила, що перш ніж ініціювати закриття музею, спілка «мала б ініціювати виключення Булгакова зі Спілки письменників та позбавлення громадянства за антирадянську діяльність».

Ексміністр культури Олександр Ткаченко виступав проти закриття музею.

«Мені дивно читати заяву Спілки письменників. Чим їм завадив музей Булгакова у Києві, я не знаю. Булгаков киянин. Так, у його художніх творах були репліки героїв щодо визвольної боротьби на початку XX століття. Але я думаю, що музей не винен. Точно його не варто чіпати», — казав він.