Під виглядом центру реабілітації зловмисники тримали в ізоляції осіб з алкогольною чи наркотичною залежністю проти їхньої волі.

Незаконну діяльність так званого «реабілітаційного центру» для людей із наркотичною та алкогольною залежністю припинили співробітники кіберполіції та слідчі Оболонського управління поліції ГУНП у м. Києві за силової підтримки полку поліції особливого призначення ГУНП у місті Києві. Про це повідомляє Департамент кіберполіції Національної поліції України.

Правоохоронці встановили, що «заклад» розташовувався у приватному секторі одного з районів Одеси та діяв з 2021 року. Організував злочинну діяльність 32-річний мешканець області. Для забезпечення роботи центру він створив підконтрольну юридичну особу. До протиправної діяльності чоловік залучив своїх знайомих.

Зловмисники створили вебресурс, за допомогою якого приймали замовлення на примусове «лікування» залежних осіб. У «пацієнти» могли потрапити як нарко- та алкозалежні, так і особи, які з певних причин комусь не догодили. Будь-який громадянин міг домовитися з організатором про поміщення людини в цей будинок.

Замовник міг просто вказати дані людини та повідомити місце її перебування. Така послуга коштувала від 30 до 40 тисяч гривень. Щомісячний платіж за подальше утримання в центрі становив 20 тисяч гривень.

Після отримання грошей за людиною одразу виїжджали чоловіки спортивної статури, які примусово доставляли особу в Одесу, у фіктивний реабілітаційний центр.

При цьому зловмисники могли видавати себе за представників правоохоронних органів чи державних установ. Довідок про стан здоров’я «пацієнта» учасники угруповання не вимагали, медичних працівників серед персоналу центру також не було.

Фігуранти утримували «пацієнтів» у центрі проти їхньої волі в умовах жорсткої ізоляції. Без їхньої згоди, без жодних правових підстав та без належної медичної чи психологічної допомоги.

Заборонялося покидати територію, самостійно пересуватися та користуватися мобільними телефонами. За порушення «правил перебування» застосовувалося психологічне та фізичне насильство.

Зустрічатися з рідними наглядачі центру не дозволяли. Для подолання спротиву жертв зловмисники застосовували наркотичні засоби.

Як уточнюють у пресслужбі Київської міської прокуратури, приміщення були облаштовані решітками, а з вікон зняті віконні ручки, щоб унеможливити будь-які спроби втечі.

На даний час перевіряється інформація щодо систематичного ведення потерпілим наркотичних засобів та умисного зараження вірусом імунодефіциту.

Правоохоронці затримали організатора та двох його спільників під час чергової спроби викрадення ними людини Оболонському районі столиці. Після отримання 40 тисяч гривень винагороди трьох зловмисників затримали в порядку ст. 208 КПК України.

Одночасно з цим проведено 17 обшуків в будинку з ґратами на вікнах та у приміщеннях фігурантів. Вилучені лікарські печатки, підроблені посвідчення, зброю та боєприпаси, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, документацію, «чорнові» записи та готівку. Звільнено 20 осіб, які утримувалися в неволі.

Слідчі Оболонського управління поліції ГУНП у м. Києві повідомили зловмисникам про підозри у вчиненні правопорушень, передбачених ч.ч. 3 ст. 146 (незаконне позбавлення волі, вчинене організованою групою осіб) Кримінального кодексу України. Чоловікам загрожує до десяти років позбавлення волі.

Вирішується питання про обрання запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Після проведення необхідних слідчих дій планується повідомити про підозру ще двом учасникам угруповання. Встановлюється повне коло потерпілих. Можлива додаткова кваліфікація дій зловмисників.

Досудове розслідування здійснюється за процесуального керівництва Оболонської окружної прокуратури.

Схожі псевдореабілітаційні центри працювали й в Києві та області.

Їх викрили, а організаторам оголосили про підозру.Зловмисники від імені громадських організацій пропонували послуги з лікування осіб від алкоголізму і наркоманії. Насправді ж до потерпілих застосовували фізичну силу, психологічний вплив і потужні медичні препарати, які пригнічують свідомість.

Коштувала така «реабілітація» від 10 до 15 тисяч гривень. Самі центри організовували в орендованих приватних будинків. У результаті постраждали 25 осіб. Клієнти не отримували жодного лікування, натомість їх утримували проти їхньої волі та знущалися з них.