Про це повідомила столична прокуратура.

У 2005 році міська рада вирішила передати ТОВ "Мрія-Інвест" земельну ділянку 19,72 га в районі озера під "будівництво торговельного-розважального та офісно-виставкового комплексу". Забудова прибережної частини викликала протест місцевих жителів, які хотіли створити там ландшафтний заказник та зону відпочинку.

Засновником ТОВ "Мрія-Інвест" є кіпрська компанія "Барвен Холдинг Лімітед". У 2019 році інвестором проєкту багатофункціонального комплексу на Вирлиці став інвестфонд Cascade Investment екснардепа від Партії регіонів Віталія Хомутинніка. Тоді, не знайшовши фінансування на цей масштабний проєкт, інший девелопер Олег Салмін продав свою частку в компанії XXI Століття, яка збиралася будувати на Вирлиці.

Салмін говорив, що місце під забудову на озері Вирлиця гарне, але ділянка складна, і оцінював інвестиції в будівництво в $150-200 млн.

У 2022 році Київська прокуратура подала позов про скасування рішення міської ради від 2005 року та повернення земельної ділянки територіальній громаді Києва.

Позовні вимоги були обґрунтовані тим, що спірна земельна ділянка належить до земель водного фонду і прибережної захисної смуги та не може бути забудована. Крім того, вона ще з 1994 року була зарезервована під заповідник як важлива природна територія, що має значну рекреаційну цінність.

На початку 2023 року Господарський суд Києва відхилив позов прокуратури, але апеляційний суд повністю погодився з доводами прокурора.

Згідно з його постановою, рішення Київради визнане незаконним, договір оренди – недійсним. Орендатор має звільнити земельну ділянку.

Читайте також: У Києві скасували тендер на закупівлю туристичних фотозон за 640 тисяч гривень