Хоча населення села сягає майже 30 тисяч осіб, там створено лише один середній навчальний заклад комунальної форми власності — "Софіївсько-Борщагівський ліцей". За даними інформаційної системи управління освітою, він здатен прийняти лише тисячу учнів, проте фактично в школі навчається близько 3,500 дітей.

Про це повідомило про Телеграф.

За переписом 2001 року, у селі мешкало близько 6,5 тисяч осіб, тож місця для учнів вистачало. Зараз, за різними даними, його населення становить від 22 до 28 тисяч, однак місцева влада не потурбувалася про спорудження нових державних шкіл.

Це створює суттєві проблеми в освітньому процесі, починаючи дефіцитом педагогів і закінчуючи браком місць у шкільному бомбосховищі.

Ситуація з переповненістю шкіл спостерігається і в інших передмістях Києва. У сусідньому селі Петропавлівська Борщагівка вже в травні в місцевому ліцеї №1 не було жодного вільного місця. А при проектній потужності у 650 учнів школа прийняла 2200 дітей.

Читайте також: Школи Київщини отримають 1000 планшетів для навчання дітей

За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, критична ситуація в школах передмість склалася внаслідок неконтрольованої забудови.

"Масове будівництво багатоквартирних будинків у передмістях триває не один десяток років, але під час їхнього спорудження "забувають" про зведення шкіл, дошкільних і позашкільних закладів. Міста-супутники Києва втратили можливості щодо побудови шкіл у доковідні та у довоєнні часи, хоча для цього були усі можливості: вільна земля та фінансові можливості. Причиною є жадібність до коштів, відсутність стратегії розвитку міст, відсутність політичної волі", — підкреслив Горбачов.

Раніше Хрещатик повідомляв про те, що Литва побудує в Бучі школу з сонячною електростанцією за 18 млн євро.