Державне підприємство "Льодовий стадіон" замовило тендер на капітальний ремонт будівель та тенісних кортів з метою створення Національного тенісного центру, а також придбання необхідного обладнання на 307,8 млн гривень. Відповідний договір про закупівлі було опубліковано 29 серпня. Таку інформацію розміщено на порталі публічних закупівель Prozorro. Там вказано про плани створити Національний тенісний центр у столиці та придбати обладнання для нього на суму 307 831 733 гривень. Цей центр хочуть організувати на базі держпідприємства "ЦУТБ "Льодовий стадіон" на проспекті Академіка Глушкова, 9. Замовником вказано Сергія Цибрія.

До Держаудитслужби вже надійшло декілька звернень щодо порушення порядку визначення предмета закупівлі цього тендеру. 30 серпня Даниленко Володимир звернувся зі скаргою, що "неприпустимо проводити капітальний ремонт будівель та тенісних кортів, коли в Україні війна".

"Ці гроші потрібні для ЗСУ: амуніція, засоби першої медичної допомоги, дрони, зброя, їжа. Мова йде про збереження Нації Українців. Забороніть виділення коштів на ремонт тенісних кортів"

Також під тендером на капремонт тенісних кортів пізніше опублікували ще два звернення з таким же посилом - такі закупівлі під час війни непотрібні.

Представники Держаудитслужби поки що не відповіли на зауваження щодо неприпустимості цього тендеру. Відповідь мають дати 9 вересня 2023 року.

Тенісні корти чи допомога військовим?

Подібні тендери під час повномасштабної війни в Україні вважаються недоречними і, навіть, обурливими. В той час, коли росіяни кожного дня влаштовують ракетний терор по мирним жителям, а тисячі українських військових виборюють кожен сантиметр української землі, доречніше було б витратити такі кошти на щось дійсно корисне в такий важкий час.

Наприклад, восени минулого року платформа United24 збирала гроші на перший у світі флот морських дронів. Тоді люди з усього світу задонатили на 100 унікальних українських безпілотників. Суми пожертв були різними - від 10 дол. та 10 грн від звичайних людей до десятків тисяч доларів від бізнесу.

Вартість одного апарату - 10 млн грн. Туди входить: дрон, оснащений системою автопілотування, відеопідсистемами, в тому числі нічного бачення, зв'язком, захищеним від впливу ворожих засобів РЕБ, резервними модулями зв’язку та бойовою частиною. Тобто на 300 млн гривень, які просять на капремонт тенісних кортів можна було б придбати 30 морських дронів.

Раніше Хрещатик повідомляв, що від початку війни в столиці витрачено ~ ₴300 млн на парки та сквери.