Згідно з висновками Інспекції архітектури та містобудування роботи були незаконними.

У позові компанія-забудовник вимагає визнати протиправними й скасувати приписи, винесені ДІАМ. Київський окружний адміністративний суд задовольнив позов “Олімп-ЛТД” 24 липня, зупинивши дію приписів. У рішенні суду йдеться про те, що зупинка будівництва може призвести до руйнування підпірної стіни з боку вулиці Хрещатик. Оскільки підпірна стіна й сходи перебувають в аварійному стані, а забудовник вже частково вийняв ґрунт із котловану, стіна може зруйнуватися, якщо не підсилити її або не встановити палі для огородження котловану, заявили в КОАС. Тепер компанія має право не зупиняти будівельні роботи й ігнорувати претензії ДІАМ щодо усунення порушень, принаймні до того моменту, як справа буде розглянута на судовому засіданні (досі її розглядали у формі спрощеного позовного провадження) або до подання апеляційної скарги, пише “Київвлада”. Співвласниками компанії “Олімп-ЛТД” є український політик і бізнесмен Михайло Бродський і помічник народного депутата Нестора Шуфрича В’ячеслав Черепаня.

У будівлі за адресою Хрещатик, 23-Б, з 1997 по 2014 роки працював індійський ресторан “Гімалаї”. Після Євромайдану заклад перезапустили в новому приміщенні біля станції метро “Олімпійська”. Земельну ділянку під павільйоном ще наприкінці 1990-х років передали в користування ТОВ, яке з часом переоформило будівлю в нежитлову, отримало на неї право власності й самовільно захопило частину сусідньої ділянки багатоквартирного будинку, кажуть у ДІАМ. Замовники будівництва отримали в ДАБІ дозвіл на реконструкцію будівлі з надбудовою кафе, але натомість знесли її й почали зводити п’ятиповерховий торговий центр із трьома підземними поверхами. Павільйон знесли 18 січня 2023-го. На місці демонтовної будівлі встигли встановити буроін’єкційні палі, перш ніж ДІАМ зупинила будівництво.

На першому поверсі нової будівлі планували облаштувати торговельні приміщення, а на другому – заклад харчування. Будівлю мали намір вписати в історичну забудову Хрещатика за допомогою лаконічних форм без використання псевдоісторичних мотивів, розповідав головний архітектор нового торговельного центру Олександр Кумейко.

Будівництво торгового комплексу із закладом громадського харчування на місці, де раніше працював ресторан «Гімалаї», зупинили в липні 2023-го. Згідно з висновками Державної інспекції архітектури та містобудування, роботи вели незаконно. ДІАМ видала припис про припинення самочинного будівництва. Крім того, замовника будівництва й генпідрядника мали оштрафувати на суму майже 2,5 мільйона гривень.

Раніше Хрещатик повідомляв, що в центрі Хрещатику, в охоронній зоні, всупереч всім нормам, вирішили будувати ТРЦ з підземкою.