Як розповідає "Хмарочос", на стіні будинку на вулиці Рейтарській, 2 в центрі Києва триває робота над муралом, присвяченим Бахмуту. Однак деякі мешканці будинку виступили проти цього, повідомила «Хмарочосу» екскурсоводка Дарина Шеремет.

Вони викликали поліцію та наклеїли листочок зі словами «Мешканці будинку проти».

Ескіз малюнку

Монохромний мурал зображує силует жінки, в який поміщено міський пейзаж Бахмута. Над ним працює художник Євгеній Аксьоненко. На створення муралу організатори отримали дозвіл у міста, запевнила Шеремет. Проєкт ініціювала співачка Даша Суворова, яка відмовилася спілкуватися з «Хмарочосом». Раніше, у травні, так само створили стінопис в Ірпені з зображенням пачки «Артемсолі».

Художник заявив, що люди, невдоволені появою муралу, сказали, що «не мають до війни ніякого відношення», мають тут бізнес і не хочуть, щоби картинка була тут.

Водночас власниця однієї з квартир в будинку на Рейтарській розповіла The Village Україна, що мешканці незадоволені з двох причин: з ними ніхто не узгоджував створення муралу, і малюнок їм видається спекуляцією на темі трагедії Бахмуту. Вона безуспішно намагалася з’ясувати в різних інстанціях, хто дав дозвіл.

«На цьому малюнку зображений доволі впізнаваний силует однієї жінки, літають снаряди й указана конкретна адреса з Бахмута. Трагедія Бахмута — це якась персоналізована історія?»

За її словами, мешканці будинку подали колективну заяву до КМДА, яку мають розглянути впродовж двох тижнів.

Даша Суворова, яка стоїть за проєктом, народилася у 1988 році в Угорщині в родині військових, дитинство провела у Бахмуті. До 2015 року гастролювала в Росії.