Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Передусім нашим завданням було зняти фільм, щоб познайомити наших людей з корінними народами. Я хотіла зробити його пізнавально-просвітницьким для школярів, які зможуть на уроках історії України вивчати культуру та традиції корінних народів, переглядаючи стрічку", - зазначила авторка і режисерка стрічки Олена Кривенко.

За її словами, основним меседжем проєкту стала теза про те, що Крим - це рідний дім, куди прагнуть повернутися тисячі людей, а не просто місце відпочинку.

Представник кримли (кримських татар) Ділявер Осман, караїмка Наталія Марткович та кримчак В'ячеслав Ломброзо розповіли історії своїх родин, як вони зберігають і продовжують традиції своїх народів.

Зокрема, фільм знайомить глядачів з побутом, мовою, кухнею, релігійним життям корінних народів, а також порушує проблеми їхньої депортації з Криму та примусової асиміляції. Наслідки репресій 1940-х років виливаються у зменшення чисельності представників корінних народів, особливо караїмів та кримчаків. Зазначається, що на підконтрольній території України проживають лише 4 родини кримчаків.

"Болить те, що нація вмирає, покоління мого батька не зуміли це зберегти, і тому нас лишилося мало", - розповіда караїмка Марткович, чий батько є останнім представником цього народу в Галичі (Івано-Франківська область).

Що за свято?

9 серпня відзначається Міжнародний день корінних народів світу, встановлений Генеральною асамблеєю ООН у 1994 році. У цей день людство віддає належне багатству культур корінних народів та особливому внеску, який вони роблять у сім’ю народів світу.