У столичному Інституті хірургії та трансплантології імені Шалімова провели дивовижну операцію. Пацієнтові, рука якого потрапила під циркулярну пилу, хірурги не лише зшили розрізані тканини, але й зберегли функціональність долоні.

Чернігівець Олександр Ращук багато років працює теслею на підприємстві , має величезний досвід обробки деревини. Чоловік не розуміє, як його рука опинилася під лезом пили. Пригадує, що все сталося миттєво.

Працював. Захопило дошку, потягнуло на себе під станок і попала рука туди”, — розповідає він.

Після інциденту колеги Олександра зібрали відрізану частину долоні й відвезли його до Чернігівської міської лікарні. А вже звідти його терміново доправили до столиці — до Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова. Там Олександру дали надію, сказавши, що можуть пришити втрачену частину руки.

Завідувач відділу мікросудинної, пластичної та відновлювальної хірургії Євген Симулик показав голку, якою це робилося — вона настільки маленька, що її важко побачити без спеціальних оптичних пристроїв.

Олександру пощастило, каже лікар. Відрізану кінцівку правильно зберігали та транспортували, тому тканини вдалося зшити і вони приживуться. Зараз у нього всі пальці на місці — цілі, компенсовані й повністю життєздатні.

"Потрібно взяти резервуар, налити туди воду і опустити шматочки льоду. Тоді ампутований сегмент потрібно герметично закрити в якийсь кульок і помістити в цей резервуар. Прямий контакт із водою абсолютно недопустимий, і з льодом недопустимий".

Як прогнозують лікарі, приблизно через пів року функціональність кінцівки Олександра майже повністю відновиться. Попереду на нього чекає тривала реабілітація. Але він уже мріє повернутися до улюбленої справи.