Як розповіли в Національному Інституті хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова, при обстежені було встановлено, що атеросклеротичним процесом уражено коронарні судини та першу порцію лівої підключичної артерії, що і викликало такі скарги.

Загалом атеросклеротичний процес є підступним, говорять фахівці. Повільно протікаючи, без особливих проявів, він може вражати декілька судинних сегментів, викликаючи різноманітні прояви.

На цей раз було уражено два вагомих судинних сегменти, тому оперативне втручання потребувало неабияких хірургічних навичок та нестандартного підходу, а також злагодженої роботи судинних хірургів, кардіохірургічної та анестезіологічної бригад.

Першим етапом пацієнту було виконано сонно-підключичне переключення, що дало можливість зберегти внутрішню грудну артерію до другого етапу лікування – вінцевого (коронарного) шунтування.

Вінцеве шунтування проведено на працюючому серці, без апарату штучного кровообігу. Цей метод є більш фізіологічним та передбачає менший відсоток розвитку можливих ускладнень.

Вже на 6 добу після операції пацієнт був виписаний додому в задовільному стані. Тепер чоловік займається буденними справами та періодично навідується до своїх лікарів на профілактичний огляд.

Раніше повідомлялось про те, що у Києві встановили медичне досягнення - вперше провели трансплантацію серця 6-річній дівчинці.