Мета форуму — об’єднання сил суспільства та міжнародної спільноти навколо ідеї цифрової трансформації соціальної сфери. Про це розповідає АрміяІnform.

Учасники заходу презентують візію та прогрес у цифровізації соціальної сфери для підвищення рівня її стійкості, відбувається експертне обговорення соціальних сервісів, доступності соціальної підтримки у країні та цифрових рішень для забезпечення інтересів дітей.

Вітаючи учасників форуму від імені ООН, заступник директора ВПП ООН в Україні Маріанн Ворд зазначила, що Україна має дуже сильну систему соціальної підтримки для своїх громадян.

— За ці роки співпраці з ООН це найбільш просунута система, з якою я маю задоволення працювати. Наша мета — підтримати українців під час війни. Уже в березні 2022 року ми визначили Міністерство соціальної політики як надійного партнера, працювали через вашу чудову систему і отримали багато переваг від цього партнерства, як і люди в Україні. Ми змогли надати 20,4 млрд грн, які були виплачені українцям для підтримки. Ми інвестували кошти в Єдину інформаційну соціальну сферу, щоб швидко надавати допомогу громадянам. Головний виклик сьогодні – війна проти українців, проти економіки і соціальної сфери України. Цифрова ініціатива, підтримку якої ми сьогодні обговорюємо, має зробити Україну сильнішою в соціальній сфері, — зазначила Маріанн Ворд.

Керівник відділу соціальної політики Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Пауль фон Кітліц у вітальному слові зазначив, що цифровізація є ключовим пріоритетом уряду України.

— Ми бачимо, як працює застосунок „Дія”, до якого приєднані багато міністерств, що пропонують послуги у смартфоні. Багато країн в усьому світі вже заздрять таким можливостям. Ми підтримуємо цифрову повістку денну Мінсоцполітики для забезпечення того, щоб нові цифрові рішення і модернізація соціальної підтримки відбувалися паралельно. Україна втілює в життя цифрові рішення і таким чином покращує власне соціальні програми і робить їх більш доступними. Сьогодні в межах форуму відбуваються дискусії щодо трьох напрямів соціальної сфери: соціальних виплат, допомоги сім’ям і захисту прав дітей в Україні. ЮНІСЕФ є партнером відповідних міністерств, які діють у цій сфері і стоять перед великими викликами реформ. Ми дякуємо за можливість допомогти і побудувати мирне майбутнє для дітей України, — підкреслив Пауль фон Кітліц.

На початку форуму міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович презентувала нову філософію соціальної політики в Україні. Зокрема, вона підкреслила, що нині, коли стільки викликів постало перед Україною через війну, ми стали країною, яка перетворює виклики на можливості.

— Щодня кожен із нас несе втрати: фізичні, ментальні, економічні, соціальні, смерті рідних, поранення, втрата житла, переміщення в країні та за кордон, зміна звичного способу життя — це величезна кількість викликів, що змушують переформатовувати своє життя. Мільйони людей в Україні потребують психологічної, матеріальної підтримки, а також соціального супроводу. Однак ми сприймаємо ці виклики як можливість створити країну, до якої хочеться повертатися, — зазначила Оксана Жолнович.

— Як Україна конвертує виклики в переваги? Ми країна найкращих цифрових рішень. Тому що з початком широкомасштабного вторгнення велику кількість допомог потрібно було адмініструвати по-новому, органи місцевого самоврядування не могли надавати послуги в умовах військової агресії, більшість державних реєстрі довелося знищити, щоб вберегти наших людей від переслідування і тортур на окупованих територіях — потрібно було знайти швидке рішення. Такими рішеннями стали цифрові процеси.

— 15 підсистем, 40 реєстрів об’єднано в єдину систему, яка сьогодні здатна вирішувати набагато більше викликів, аніж перед нею ставили на початку, — розповіла міністерка.

Як розповіла Оксана Жолнович, нині соціальна політика передбачає підтримку людини на всьому життєвому шляху. Адже Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС) — це облік надавачів та отримувачів, а також всі ділові процеси соціальних послуг та виплат в одному інформаційному середовищі. Від планування батьківства в молодій родині, у дитинстві, дорослому житті і в старості — українці можуть розраховувати на соціальну підтримку держави.