Як повідомляє Київська міська прокуратура, встановлено порушення інтересів держави при виділенні бюджетних коштів, спрямованих на компенсацію товариству витрат.

Встановлено, що Міністерством аграрної політики та продовольства України і Міністерством фінансів України була затверджена бюджетна програма на підтримку розвитку хмелярства, закладення молодих садів, виноградників та ягідників.
Разом із тим, установлено, що в рамках вказаної програми комерційна структура незаконно отримала майже 28 млн грн для компенсації витрат на садивний матеріал саджанців горіху.
У зв’язку з цим, прокуратура звернулася до Господарського суду міста Києва з позовом про стягнення з комерційної структури зазначених коштів та 3 % річних за користування ними.
Справа розглядалась судами неодноразово та суд першої інстанції у квітні 2023 року необґрунтовано відмовив в задоволені позову прокурора. Вказане рішення прокуратурою оскаржено.
Розглядаючи апеляційну скаргу прокуратури, Північний апеляційний господарський суд погодився з доводами прокурора, скасував рішення суду першої інстанції та стягнув з комерційної установи до державного бюджету понад 28, 6 млн гривень.