Заміна серпа з молотом на тризуб на щиті монумента «Батьківщина-мати» коштуватиме 28 мільйонів гривень. Для цього МКІП залучило кошти бізнесу. Про це на брифінгу повідомив міністр Олександр Ткаченко.

«Залучено нуль коштів з бюджету, гроші на відновлення історичної справедливості зібрано виключно від великого бізнесу, який хоче бути причетним до великого в усіх сенсах проєкту. Вартість проєкту - 28 млн грн. Це значно менше, ніж прораховували раніше»

МКІП дякує донорам та партнерам. Група Метінвест, яка безкоштовно виготовляє частину сталі, а також фінансовим партнерам: група «Метінвест», Монобанк, Ощадбанк, ПУМБ, Нова Пошта, АТБ, ПриватБанк, Український Аграрний Холдинг, Перша Приватна Броварня, КАН Девелопмент, ОТП Банк, WOG.

У липні розпочинається процес монтажу художньої композиції «Тризуб» на щиті «Батьківщина-мати». Наразі проєктною організацією ТОВ «Український інститут сталевих конструкцій ім. В. М. Шимановського» розроблено проєкт заміни герба СРСР на Тризуб.

Новий герб буде об’ємною (не пласкою) конструкцією. Для її улаштування використовуватимуть 2 типи металу: нержавіюча сталь українського виробництва «Запоріжсталь» групи Метінвест та закордонного виробника. Сам монумент «Батьківщина-мати» було вироблено зі сталі «Запоріжсталі», «Азовсталі» та ММКІ.

Як повідомили у МКІП, скульптор проєкту – Олексій Пергаменщик, випускник Республіканської Художньої школи та Національної Академії Образотворчого Мистецтва та Архітектури. Митець заснував творчу майстерню «Пергамос» і займається різьбленням у камені без використання гіпсової моделі. Його твори відрізняються високою майстерністю та ілюструють багату історію України. Проєкт мають закінчити до Дня Незалежності – 24 серпня.

Зазначимо, Державна інспекція архітектури та містобудування України видала дозвіл на ремонт щита монумента «Батьківщина-мати» у Києві.