Зловмисник через мережу інтернет систематично розповсюджував фейкові антиукраїнські відеоматеріали та дописи із виправданням та визнанням правомірною збройної агресії рф проти України. Про це повідомляє ГУ СБУ в м. Києві.
В межах досудового розслідування задокументовано, що кремлівські наративи цілеспрямовано поширював у соціальних мережах 52-річний киянин. «Ждун», який чекав «асвабадітєлєй» пропагував ідеї «русского міра», підтримував діяльність терористичних угруповань «л/днр» та дискредитував вище військово-політичне керівництво України в умовах війни.
Для поширення антиукраїнської пропаганди лідер громадської думки створив та адміністрував ресурси у мережах «Фейсбук», «Телеграм» та «Вайбер».
Використовуючи підконтрольні йому сторінки в соцмережах, зловмисник розміщував фотоматеріали про «громадянську війну» на Донбасі та «історичну місію путіна».
Зокрема, зловмисник ілюстрував публікації рашистською символікою z/v та популяризував діяльність російських військовослужбовців.

Згідно висновку лінгвістичної експертизи, публічно поширені зловмисником матеріали містять заперечення збройної агресії проти України, закликають до підтримки рішень дій держави-агресора, до невизнання поширення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях.

У ході проведення обшуку за місцем проживання інтернет-пропагандиста правоохоронці виявили та вилучили комп’ютерну техніку, з якої зловмисник проводив свою протиправну діяльність.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч.2 ст.436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників) Кримінального кодексу України.