Під час Ukraine Recovery Conference у Лондоні Група ДТЕК оголосила, що планує провести післявоєннну реконструкцію енергетичної інфраструктури в районах навколо Києва шляхом будівництва «розумної» електромережі Smart Grid, спроможної витримати виклики війни та здатної прискорити енергетичну трансформацію України.

Енергетична інфраструктура Київської області, де працює ОСР ДТЕК Київські регіональні електромережі, зазнала значних пошкоджень під час окупації навесні 2022 року і вдруге після жовтня 2022 року, коли росія цілеспрямовано атакувала українську цивільну енергетичну інфраструктуру.

Після того, як українські війська в квітні 2022 року звільнили Київську область, більше 1000 енергетиків ДТЕК Мережі всього за 45 днів відремонтували 10 тис. км мереж і більше 3 тис. трансформаторів для того, аби оперативно відновити світло. Проте мережа все ще потребує масштабного ремонту та серйозної модернізації, щоб забезпечити надійсть і безперебійність, а також, щоб привести її до сучасних європейських стандартів.

Для цього Група ДТЕК хоче залучити фінансування в розмірі 2,4 мільярди євро в рамках 10-річного проєкту із трансформації енергетичної інфраструктури регіону. План, який має погодити Міністерство енергетики України, передбачає побудову «розумної» мережі з 20 000 км нових повітряних і підземних кабелів, 250 підстанцій, 6 000 трансформаторів і встановлення майже мільйона «розумних» лічильників.

У результаті середній час відключення електроенергії на рік зменшиться з 1 500 до 100 хв (SAIDI), а технологічні втрати знизяться в 3 рази – з 14% до 5%, всі клієнтів отримають розумні лічильники, що сприятиме ощадливому споживанню та мінімізації витрат.

Серед ключових переваг інфраструктури «розумних» мереж Smart Grid можна виділити наступні:

  • стійкість інфраструктури мережі, яка продовжує працювати навіть у разі пошкодження або руйнування одного сегменту;
  • готовність до розвитку ВДЕ, розподіленої генерації, storage систем та зеленого енергопереходу;
  • технологія Digital Twin («Цифровий близнюк»), що дозволяє моделювати та прогнозувати, як буде функціонувати модернізована мережа;
  • гнучка система, що допомагає споживачам ставати постачальниками завдяки електроенергії, згенерованій на домашніх сонячних панелях або завдяки використаним автомобільним акумуляторам.

ДТЕК Мережі планує протестувати нову концепцію мережі протягом трирічного пілотного етапу в енерговузлі Ірпінь-Буча-Бородянка, який зазнав найбільших руйнувань в лютому 2022 року. Компанія має намір залучити необхідне для «пілоту» фінансування в розмірі 145 мільйонів євро.

«ДТЕК прагне не тільки відновити зруйновану енергетику, а й побудувати більш екологічно чисту, інноваційну і стійку до зовнішніх впливів енергосистему України. Ця інвестиція забезпечить Київський регіон інфраструктурою Smart Grid світового рівня, яка допоможе країні здійснити енергетичний перехід: інтегрувати відновлювану генерацію та підготувати Україну до того, щоб стати потужним центром чистої енергетики Європейського Союзу» генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко

Раніше повідомлялось про те, що “Укренерго” та ДТЕК повідомляють про екстренні відключення.