Інститут молекулярної біології та генетики НАН України, що розробив власні ПЛР-тести на COVID-19, побоюється, що скорочення бюджетного фінансування на науку призупинить їх роботу. Про це повідомляє Хрещатик.News з посиланням на сторінку Інституту молекулярної біології в Фейсбуці.

“Фахівці Інституту молекулярної біології та генетики чекають на швидке надходження коштів з держбюджету для того, щоб продовжити роботу з виготовлення ПЛР-тестів для виявлення коронавірусної хвороби. Сподіваємося, що попри вимушене скорочення державного бюджету для багатьох галузей, в т. ч. і науки, фінансування такої надважливої справи, як виготовлення ПЛР-тестів, не буде скорочено і надійде якомога швидше”, – йдеться у повідомленні.

Такі тест-системи науковці розробили на замовлення РНБО ще в січні. Тести були сертифіковані, а перша їх партія (600 систем) надійшла до Житомира та Центру громадського здоров’я.

Спеціалісти інституту готові працювати понаднормово і виготовляти до 20 тисяч, а за наявністю додаткових рук – до 50 тисяч тестів на тиждень. Проте якщо держава не надасть кошти, робота буде зупинена. Фахівці зазначають, що не всі реактиви є в Україні, деякі потрібно замовляти в Німеччині та Естонії. Попри це, собівартість українських тестів вдвічі нижча за закордонні і становить 250 грн.

Відомо, що наразі через брак фінансування Інститут молекулярної біології відправив співробітників у неоплачувану відпустку.

Нагадаємо, китайські швидкі тести, які закупив Київ, виявилися ненадійними.

Долучайтесь до нашого телеграм-каналу – тільки актуальні новини Києва!

Читайте також:

В яких випадках роблять тест на коронавірус: куди звертатись при відмові брати зразки

СБУ викрила злодіїв, які ввозили в Україну неякісні ліки та тести на COVID-19

В Україні створять спецбригади для тестувань на COVID-19 на дому: Ляшко