Харківська міська рада проголосувала за повернення проспекту Петра Григоренка імені радянського маршала Георгія Жукова.

За це в середу проголосували 59 депутатів, проти – 13, повідомляє “Інтерфакс-Україна”

Рішення передбачає також, що ім’я Григоренка буде присвоєно новій вулиці від вул. Римарської до вул. Клочківської.

У травні 2016 року голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження “Про перейменування низки об’єктів топоніміки м. Харкова” у рамках закону “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

У документі йшлося про перейменування станції метро “Маршала Жукова” на “Палац спорту”, а однойменного проспекту – на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, що виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

8 травня цього року на сайті Харківської міськради зареєстрували електронні петиції з вимогою повернути проспекту та станції метро ім’я маршала Жукова та прибрати з пл. Свободи волонтерський намет “Все для перемоги”, встановлений там проукраїнськими активістами у вересні 2014 року.

Того самого дня мер Харкова Геннадій Кернес заявив про підтримку обох петицій і пообіцяв зробити усе від нього залежне, щоб їх реалізувати, якщо вони наберуть необхідну кількість голосів. 9 травня обидві петиції набрали понад 5 тис. голосів, необхідних для розгляду міською владою.

“Якщо рішення підпише мер Кернес настане час для його персональної відповідальності за порушення закону”, – заявив у Twitter голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Харківська міська рада проголосувала за перейменування проспекту Григоренка на проспект Жукова. Порушила закон, сховавшись за принцип колективної безвідповідальності. Якщо рішення підпише мер Кернес настане час для його персональної відповідальності за порушення закону.