Рішення Конституційного суду, який позбавив Національне антикорупційне бюро права через суд анулювати незаконні угоди, захищає організаторів корупційних схем.

Про це заявили у НАБУ.

У відомстві заявили, що рішення фактично узаконює розкрадання коштів державних підприємств через закупівлі товарів, робіт та послуг за завищеними цінами.

“Наслідки позавчорашнього рішення суду можуть бути фатальними для ефективної роботи антикорупційних органів. Тому що ми втрачаємо інструмент, який дає можливість швидко реагувати на усунення корупційних схем і ліквідовувати наслідки корупційних злочинів” сказав директор бюро Артем Ситник, пише “Українська правда”

Він нагадав, що право подавати позови про визнання угод недійсними бюро мало за законом від початку заснування і воно стало ефективним інструментом припинення корупційних схем на держпідприємствах.

За 4 роки роботи суди задовольнили 35 позовів бюро, анулювавши 97 правочинів. Відповідні рішення набули законної сили, що створило підґрунтя для повернення державі понад 6 млрд грн, кажуть у НАБУ.

У всіх цих випадках бюро у суді довело: договори, укладені держкомпаніями, їм зашкодили: призвели до завдання збитків або недоотримання доходів.

Через рішення КС “левова частка цих кабальних угод може бути знову відновлена у судовому порядку”.

“За своїми наслідками рішення КС може виявитися фатальним для всієї антикорупційної реформи країни. Воно суттєво посилює позиції організаторів корупційних схем і фактично позбавляє державні підприємства можливості повернути вкрадені в них ресурси”, заявили в НАБУ.

5 червня Конситуційний суд за скаргою “Запорізького заводу феросплавів” бізнесменів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова визнав неконституційним окреме положення закону про НАБУ.

Позивач вважав неконституційним повноваження бюро звертатися до суду з цивільними позовами щодо визнання недійсними угод фігурантів кримінальних розслідувань у топ-корупції.

Раніше Конституційний суд визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення.