Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура закликали депутатів підтримати зміни до закону “Про Вищий антикорупційний суд”, запропоновані президентом Володимиром Зеленським.

“Ми закликаємо парламентарів проголосувати за ініціативу Президента України і якнайшвидше ухвалити відповідний законопроект”, ідеться в оприлюдненій заяві.

Зміни закріплюють за Вищим антикорупційним судом (ВАКС) лише ті справи щодо топ-корупції, які розслідують детективи НАБУ і САП. За словами НАБУ і САП, лише в такий спосіб можна забезпечити “швидке та неупереджене винесення вироків, на яке так чекають українці”.

“Якщо цього не станеться, зусилля зі створення Антикорупційного суду як інституції, покликаної поставити крапку у справах високопосадовців та призначити їм справедливе покарання за вчинені злочини, виявляться марними. Натомість шанси уникнути справедливого покарання у корупціонерів зростуть”, вказує бюро та прокуратура.

Нині, за чинним законодавством, до ВАКС мають передавати всі справи щодо корупції: від найнижчого рівня до топ-корупціонерів, це понад 3 500 проваджень. Відтак ВАКС не може приділяти достатньо уваги справам топового рівня службовців та посадовців.

На початку липня у Верховній Раді зареєстрували законопроект про довічне ув’язнення для державних службовців за корупцію.