Вона носитиме назву “Європейська солідарність”. Оновлення команди відбувається силами громадських активістів і під їхнім контролем. Уперше в Україні екс-президент іде до парламенту на чолі партійного списку, в якому переважатимуть нові обличчя.

Вступ України до ЄС і НАТО як стратегічна мета діяльності, партійний актив, до якого увійшли багато свіжих облич, прозорість та контроль із боку громадськості “Європейська солідарність”, колишня партія БПП “Солідарність”, здійснює глибоке і змістовне оновлення.

31 травня відбувся з’їзд партії “ЄС”. Її нова абревіатура є ідентичною абревіатурі Європейського Союзу. На зібранні було небагато народних депутатів, діючих чи колишніх. Натомість переважали молоді люди, блогери та активісти, ветерани українсько-російської війни, волонтери.

Команда Порошенка провела роботу над помилками. Партія позбулася низки особистостей, щодо яких у ЗМІ поширювалася негативна інформація.

Формування списку відбуватиметься через відкрите обговорення, праймеріз голосування всередині партії, під час якого обирають кандидатів із найбільшою підтримкою, що проводить громадська організація “Солідарна справа громад”. Кожен охочий може проголосувати на її сайті за людей, які упродовж п’яти минулих років зробили багато справ на користь України, довели фаховість і патріотизм. І, важливо, до цього не були в політиці.

Це і відеоблогер Андрій Карпов (Полтава), і ветеран та волонтер Олександр Погребинський, який курував проект будівництва сучасних гуртожитків для військових, і економіст Борис Кушнірук.

Утім, політики з досвідом, які демонстрували свої бійцівські якості та патріотизм, як віце-спікер Ірина Геращенко, у списку теж будуть.

Виступаючи на з’їзді, Петро Порошенко наголосив, що більшість політичних сил в Україні формувались як партії лідерського типу. Такою ж була і БПП. “Та за ці п’ять років ми стали класичною ідеологічною партією, в яку люди об’єднуються не навколо лідера, а навколо стратегії, принципів та ідей. Зміна назви стала логічним завершенням цієї трансформації”, зазначив він.

Вперше в Україні екс-президент після програшу на виборах іде до парламенту на чолі оновленої політичної сили, щоб відстоювати цінності.

 Нашу місію буде завершено, коли Україна вступить до НАТО і ЄС, коли наші громадяни отримають кращий рівень життя та гарантії тривалого миру, який Росія не наважиться порушити, бо матиме справу із найнадійнішою системою колективною безпеки, заявив Порошенко.

П’ятий президент України був коректним, але відвертим в оцінці діяльності нової владної команди. Каже, попри те, що перші 100 днів повноважень будь-яку владу критикувати не прийнято, є занадто багато ознак можливого реваншу.

 І в Москві, і в Києві піднеслися духом ті, хто прагне повернути Україну під Росію, розвернути нас назад або принаймні перетворити наш рух до Європи у тупцювання на місці. Хтось хоче взяти реванш за Революцію гідності та європейський вибір українців. Хтось із політичних емігрантів уже примчав, а хтось пакує валізи, щоб повернутися після парламентських виборів. Одна пропаганда дефолту чого варта це все одно, що на власну країну накликати чуму. Дефолт означав би запуск сценарію цілеспрямованого економічного та політичного хаосу. А це вже прямий інтерес Росії, наголосив Порошенко.

За нинішніх обставин у парламенті справді буде потрібною дієва політична сила, яка відстоюватиме європейський та пронатовський вектор розвитку України. А для команди Порошенка йдеться і про те, щоб не допустити ревізії того, чого вдалося досягти протягом його каденції. Тих здобутків, які визнають навіть політичні опоненти. Зокрема, зміцнення обороноздатності країни, посилення позицій української мови, церкви, декомунізація, безвіз, початок економічної стабілізації, децентралізація тощо.

Популярні новини зараз

Поліцейський забезпечував супровід автівкам, що здійснювали вивезення незаконно-зрубаної деревини з Чорнобиля

Поліція, прокуратура, омбудсмен та в.о. директора відреагували на історію з побиттям 13-річного підлітка у школі Києва

Коли у столичних школах дзвенітиме останній дзвоник?

Мільйонна "схема" з ОСББ — ДТЕК і КМДА можуть залишити без світла жителів новобудов на Солом'янці

Показати ще

Багатьом із цих системних зрушень, які відбулися в Україні за Порошенка, пасує слово “вперше”. Так само вперше в Україні Порошенко демонструє якісно інший підхід до вибудовування політичної партії. Це не декларативне, а справжнє оновлення. До неї залучили громадських активістів. Через них партія стає підзвітною суспільству.

Ми нарешті можемо отримати ідеологічну політичну силу, яка матиме зрозумілу програму і конкретну мету вступ України до НАТО і ЄС, а не перемогу “вождя” будь-якою ціною. Порошенко, до речі, продемонстрував, що за владу не чіпляється. Провів найпрозоріші в українській незалежній історії вибори і привітав конкурента з перемогою.

Яким буде склад наступної Верховної Ради вирішувати українцям. Та занадто багато останнім часом ознак того, що є спроба побудувати “Малоросію”. З боку оточення Зеленського лунають заяви, що закон про українську мову заважає “робити бізнес” із ­Росією. Тому за Україну знову доведеться боротися. І в парламенті будуть потрібні ті, хто на це по-справжньому здатний.