Заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов повідомив, що під час зустрічі з представниками Меджлісу кримськотатарського народу було передано відповідні розсекречені документи НКВС СРСР, які стосуються депортації кримських татар у 1944 році. Про це повідомляє Офіс Президента України.

«Місяць тому під час експертизи, яку проводив Київський інститут судових експертиз, ми отримали інформацію та підтверджувальні документи, які стосуються примусової депортації кримських татар, тих знущань і геноциду, який був вчинений радянським режимом. Президент доручив правоохоронним органам зібрати та максимально систематизувати інформацію, яка є в архівах і яка досі не була оприлюднена», – сказав Андрій Смирнов.

Заступник керівника Офісу Президента зазначив, що розсекречені документи 1944 року містять інформацію про кількість людей, щодо яких застосовували тортури і наголосив, що роботу з пошуку документів, пов’язаних з депортацією кримських татар, буде продовжено.

«Ми будемо узагальнювати документи, зводити в історичні каталоги, доводити до суспільства. Істину та правду в цьому питанні необхідно встановити», – сказав Андрій Смирнов.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров подякував та наголосив, що отримання документів – це дуже важлива подія.

«Ці документи – донесення відділів НКВС СРСР. Не вперше ми отримуємо розсекречені документи з архівів України, з інших закладів. Для нас це дуже важливо, оскільки Верховна Рада ухвалила постанову, якою визнала насильницьку депортацію кримськотатарського народу геноцидом», – зазначив Рефат Чубаров.

Нагадаємо, дочка Едема Бекірова захищатиме права кримських татар

Читайте також:

В окупованому Криму перебувають за ґратами 87 українців: КримSOS

Окупанти заявили, що затримали на адмінкордоні з Кримом українця