Політолог Петро Охотін на своїй сторінці у Фейсбук прокоментував останні події довкола питання можливого реваншу проросійських сил.

Експерт коментує, що можуть означати заяви президента і представників “Опозиційного блоку” і хто саме ним може завадити.

“Учора сприймав сигнали з “зеленої” Банкової щодо Донбасу як тестування меседжів. Однак після заяв з “ОпоБлоку” ситуація виглядає загрозливіше. “Я буду вести переговори, щоб виправдати довіру наших громадян, які хочуть миру. Наша партія йде на вибори, щоб створити велику фракцію в парламенті і реалізувати Мінські угоди”, – заявив учора Медведчук. На тлі таких заяв “вкиди” про розблокування торгівлі з ОРДЛО з вуст поставленого Зеленським Кучми звучать уже не як жарт”, – говорить Охотін.

Поряд з цим політолог вважає, що таким чином Зеленський налаштовує проти себе значну частину суспільства, і що саме Олег Ляшко може скористатися цим чинником.

“Є два питання. Чи розуміє Зеленський юридичні наслідки офіційних повідомлень? Чи розуміє він, що налаштовує проти себе частину проукраїнського електорату з Центру та Заходу? Хто буде підхоплювати цих виборців? По-перше, ситуацією скористається Олег Ляшко. Його агресивний патріотизм – давно відома фішка”, – пише експерт. – Ще нещодавно спроби Ляшка критикувати Зеленського сприймалися не всіма. Помилки Зеленського йому в подарунок. Зараз Олег Ляшко може активно нагадувати про свою підтримку Будапештського меморандуму, проведення офіційного звернення до Конгресу США щодо безпекових гарантій та вихід з коаліції через спробу змінити Конституцію під мінські угоди”.

На завершення Охотін висловив свою думку, що і інші політсили будуть незгодні з політикою АП, а хтось і взагалі може постраждати від таких заяв.

“Слова Кучми та інформація з сайту АПУ про “повернення” під контроль Росії бойовиків є своєрідним подарунком і Петру Порошенку. Команда “П’ятого” сміливо може починати кампанію “Ми ж говорили!”. У незручну ситуацію такі заяви ставлять можливих альянтів Зеленського у парламенті. Зокрема, “Батьківщину”. Партія майже всю президентську кампанію змушена була реагувати на обвинувачення в проросійськості. Цілий форум був присвячений архітектурі національної безпеки та протистоянні Росії”, – підсумував експерт.