Міністр оборони Росії Сергій Шойгу перевіряв “передові позиції” окупантів на відстані кількох десятків кілометрів від лінії зіткнення.

Про це повідомив у Twitter міжнародний волонтерський проєкт GeoConfirmed, пише “Фокус”.

За заявою російського міноборони, Шойгу 18 грудня перевіряв угруповання ЗС РФ у зоні проведення так званої “спецоперації”. Глава міністерства здійснив обліт районів дислокації військ, спілкувався із загарбниками та дякував їм за “зразкове виконання бойових завдань”, звітували у відомстві.

Фахівці з GeoConfirmed з’ясували, що міністерство перебільшило “подвиги” Шойгу. Чиновник насправді був далеко від передових позицій російських військових.

Волонтери проаналізували кадри, зняті міноборони РФ, і геолокували місцевість, над якою пролітав міністр. Із вертольота він розглядав райони, що прилягають до кордону Криму з Херсонською областю.

“Вони показують окопи, щоб довести, що він перелетів лінію фронту. Насправді його вертоліт летить на відстані 85 кілометрів від зони бойових дій”, — ідеться в повідомленні проєкту.

Шойгу просто пролетів над тимчасово окупованим Кримом. Виходячи з карти й позначок GeoConfirmed, він був на півночі Криму, біля міста Армянськ.

“Насправді він відвідав кримський оборонний рубіж. Тож це, безперечно, не “передові позиції”, — зробили висновок волонтери.

Експерти з’ясували, на якому саме гелікоптері глава міноборони Росії здійснив обліт. Шойгу, ймовірно, летів на Мі-8АТМШ, досить рідкісній штатній версії Мі-8.